Мексико подаде кандидатура си за домакин на летните олимпийски игри през 2036 година, съобщиха от Министерството на външните работи на страната.

Министърът Марсело Ебрард обяви, че на 30 ноември ще бъде създаден комитет за популяризиране на кандидатурата на Мексико за домакинство на игрите.

"Смятаме се за успешна и амбициозна държава. Ние сме единствената страна, която е била домакин на три световни първенства по футбол, ние сме енергична държава с една от най-добрите икономики в света", каза Ебрард.

Мексико е домакин на игрите през 1968 г. Освен това страната два пъти приема и световните първенства по футбол - през 1970 и 1986 г. През 2026 г. Мексико ще бъде домакин на турнира съвместно със САЩ и Канада.

Решението на Мексико обаче среща и противници. Олимпийската медалистка по лека атлетика Ана Габриела Гевара, която е директор на Националната спортна комисия, заяви, че е икономически неосъществимо страната да бъде домакин.

В отговор Ебрард каза, че системата за финансиране на олимпиадата се е променила и правителството ще допринесе само с 10% от общите разходи, добавяйки, че Мексико вече разполага с инфраструктурата за събитието.

"Ние ще инициираме проучванията, поискани от МОК, за да вземем предвид промените, настъпили във финансирането. Ще имаме 15 години, достатъчно време, за да го организираме", каза още министърът.

За момента са избрани домакините на следващите три летни олимпиади. През 2024 г. игрите ще са в Париж, през 2028 г. в Лос Анджелис, а през 2032 г. в Бризбейн, Австралия.

Интерес към домакинство на игрите през 2036 г. има и Лондон, като желанието е на кмета на града Садик Хан. Английската столица беше домакин през 2012 г.

Дневник