Европейската футболна централа се произнесе по казуса с освиркването на българския химн в Скопие в края на септември.

Преди двубоя между двата тима хилядите по трибуните на "Тоше Проески Арена' бурно освиркваха "Мила Родино", а изцепките на феновете продължи с обидни скандирания по адрес на играчите ни през целия мач.

Всчики обиди бяха на етнически признак, а случилото се имаше широк отзвук у нас, кто с коментар излязоха и водещи политически фигури. В един момент очакванията бяха, че Северна Македония може да отнесе доста сурова санкция, но това не се случи.

След решението на УЕФА стана ясно, че федерацията на югозападните ни съседи ще трябва да плати 10 000 евро за освиркването на химна, както и още 4500 евро за хвърлени предмети по време на двубоя.

България спечели въпросния двубой с 1:0 след гол на Кирил Десподов, а след двубоя северномакедонската преса разкъса своите играчи заради очаквания разгром над българите, но така и не разкритикува поведението на своите фенове.

И в други случаи УЕФА е трябвало да решава подобни казуси, като винаги освиркването на национален химн е носело глоба от 10 000 евро на провинилата се публика.

Подобен бе и случаят по време на финала на Евро 2020, когато целият "Уембли" освирква националния химн на Италия, а Футболната асоциация на Англия плати глоба от 10 000 евро.

Дир.бг