Петима арбитри отпадат от съдийските назначения в българския професионален футбол в следващите пет месеца - от днешна дата до 31-и март 2023-а година. Съдийската комисия спира правата на трима елитни арбитри за мачове в Първа и Втора лига.

Изненадата е, че един от тях е международният рефер и номер 2 в ранглистата на България Ивайло Стоянов. Другите двама без права за Първа лига са Георги К. Димитров и Димо Димов от Сливен. По ирония на съдбата, Ивайло Стоянов научава за решението на стадион Аноета, където тази вечер ще бъде четвърти съдия на мача Реал Сосиедад – Манчестър Юнайтед в турнира Лига Европа. Иво Андреев, станал известен с отменения гол на Ботев (Пловдив) в Разград, както и Димо Димов, остават на разположение на Съдийската комисия и могат да получават мачове във второто ниво на футбола.

Съобщението на БФС гласи: "Поради зачестилите случаи на недоволство на клубове от съдийски отсъждания в ППЛ, Съдийската комисия към БФС, по лично нареждане на президента Борислав Михайлов, анализира работата на реферите ни и реши следното:

Поради незадоволително представяне спира съдийските права до 31.03.2023 г. на Ивайло Стоянов, Георги Димитров и Владимир Вълков (за Първа и Втора професионална лига), както и на Иво Андреев и Димо Димов (за Първа професионална лига).

През месец януари 2023 г. ранглистата на VAR арбитрите ще бъде допълнително редуцирана.

СК към БФС призовава всички рефери да положат максимални усилия за качествено представяне, което да отговаря на огромните инвестиции в тяхното обучение и развитие".

БТА