Мексико и Полша не сътвориха паметник на футболната игра - 0:0 във втория за деня мач от група С на Мондиал 2022.

Историята можеше да е много различна, ако в 56-ата минута Роберт Левандовски бе направил това, което прави с огромна лекота за клуба си Барселона, а преди това и за Байерн - да вкара дузпа. Ударът му от 11 метра обаче бе спасен от Гийерме Очоа, вратарят и герой на мексиканците.

Мачът дойде като втори за деня в групата и последва сензационната загуба на Аржентина с 1:2 от Саудитска Арабия. И се знаеше - който победи в късния двубой, взима голямо предимство в групата.

Но се случи това, което се очакваше и не е нелогично. Отборите играха на сигурно и не искаха да рискуват да загубят.

Напрежението бе видимо още при изпълнението на химните, а емоциите взеха връх при мексиканците и Алексис Вега се разплака, сълзи се стичаха по лицето му, докато пееше.

Поляците пък бяха нервни, пренапрегнати и не се получи нищо в атаките им по крилата, което е голямата сила на този отбор.

И все пак - той получи златен шанс, и то в краката на един от най-добрите централни нападатели в света...

Но Левандовски изпусна дузпата, която сам си спечели. А други сериозни положения Полша реално нямаше. А спасяването на Очоа го прави вече кандидат за паметник в родината.

Същият този къдрокос тип спаси дузина голови положения и отчая Бразилия на световното преди 8 години, при това насред "Маракана" (пак 0:0). А преди четири, на Мондиал 2018, Мемо заключи вратата и срещу Германия за победата на мексиканците с 1:0.

Неслучайно в Мексико го наричат Супермен. Той си го заслужи, култов герой не на един, не на два, а вече на три Мондиала!

Надъханият тим в зелено уж опитваше да търси гол в мача, създаваше някаква острота по фланговете, а и се носеше на крилете на фантастичната подкрепа от 30 хиляди свои фенове по трибуните.

Но и за мексиканците липсваха чистите ситуации.

Това е и първият двубой от програмата в Катар на най-култовия стадион от осемте - "974", изграден от контейнери за пристанищен превоз, като бройката отговаря на пощенския код на страната-домакин. Арената изглеждаше сюрреалистично, но това може да се каже и за цялото първенство, поне като визия отвън. Самите мачове не разочароват като емоции и интрига, просто тази вечер липсваха головете.

В следващите мачове в групата на 26 ноември Полша среща Саудитска Арабия, а Мексико играе с Аржентина.

Саудитците сензационно водят с 3 точки, а Меси и компания са с нула.

При загуба и във втория мач, аржентинците със сигурност отпадат. Но след ремито днес надеждата е жива за Лео и отбора му, тъй като само един, а не два отбора в групата бягат с три точки напред от селесте.

Дир.бг