Английският елитен клуб Манчестър Юнайтед се продава, а собствениците му – американското семейство Глейзър разглеждат варианти в тази посока, съобщи късно снощи телевизионният канал Скай нюс, позовавайки се на неназован източник.

Също така се казва, че семейство Глейзър са ангажирали инвестиционен посредник, който да ги консултира по процеса, който вероятно ще включва пълна или частична продажба на клуба, а не е изключено и да се спрат на стратегическо партньорство с трети страни.

Информацията още гласи, че собствениците не искат да се разделят с клуба, но се нуждаят от нови и свежи средства за инвестиция, тъй като виждат колко изостават към момента от създаването на реален претендент за титлата. Именно това е и цел номер 1 за привличането на стратегически инвеститор.

Американският предприемач Малкълм Глейзър (1928 – 2014) започна от 2003-а година да изкупува постепенно акциите на Юнайтед, които са в свободна борсова продажба от 1990-а. към октомври 2004-а година той стана притежател на малко над 30 процента, а през май следващата година успя да вземе и контролния пакет. Постепенно той увеличи притежанието си на 75 процента, което пък му позволи да превърне клуба от акционерно дружество в частна компания и да изтегли акциите му от борсата. В последствие той оформи и пълното притежание на собствеността, което му струваше 1,473 милиарда долара. Но в нито един момент той не получи пълната подкрепа на привържениците, като реакционната част от тях настояват американското семейство да се махне от "Олд Трафорд".

Малко след като Скай Нюс обяви новината, и от Юнайтед излязоха с официално становище, в което обясняват стъпката.

"Като част от процеса за издигането на клуба на друго ниво, ние търсим стратегически алтернативи. Бордът разглежда включително и нови инвестиции в клуба, продажба или други трансакции, включващи цялата компания. Това е част от няколко наши инициативи, които имат за задача да направят Манчестър Юнайтед по-мощен, устойчив, преструктуриран за нови успехи. Това има за цел да подобри бъдещия растеж на клуба, като крайната цел е той да може да достигне такова състояние, че да може да се възползва от възможностите на футболния терен и на пазара.

"Ще проучим всички варианти, за да сме сигурни, че правим най-доброто за нашите фенове и че Манчестър Юн ще се възползва по най-добрия начин от възможностите за развитие, които са налице в момента или за в бъдеще", пише в съобщението на клуба, подписано от Аврам Глейзър и Джоел Глейзър.

БТА