Сряда е ден номер 4 на Мондиала, като в него ще видим четири европейски сили, тръгнали към Катар с големи амбиции и очаквания.

Те ще се изправят срещу "целия свят" - съперници от Азия, Африка, Централна и Северна Америка.

В 12 часа Мароко среща Хърватия в откриващия мач на турнира в група F. Този двубой е по Диема и Диема спорт 3.

Африканците са аутсайдер в битката срещу финалиста от Мондиал 2018 и един от най-постоянни отбори в Европа, воден от неостаряващия Лука Модрич. Мароко обаче не бива да бъде подценяван, тъй като във вторник видяхме как игра Тунис срещу Дания - тук като разлика в класите сходствата са очевидни, когато говорим за теория.

Никак няма да е лесно на "шахматистите", но те идват в Катар, за да отстояват позицията си на втори в света.

В 15 часа на сцената излиза четирикратният шампион на планетата Германия, който среща Япония в първи мач от група Е. Срещата ще се излъчи по БНТ 1 и БНТ 3.

Бундестима е винаги в едно изречение с думата "фаворити", когато дойде Мондиал. Представянето преди четири години, когато германците отпаднаха от група с Мексико, Швеция и Южна Корея, бе определено като пълен провал. А има ли футболна сила, която умее по-добре да се реваншира и да се връща от такива катастрофи?

Проблемът е, че съставът този път изглежда доста колеблив откъм големи имена и повече са младите звезди с огромен потенциал. А насреща е Япония, която отива на своя седми пореден Мондиал. Отбор с опит, вече с достатъчно рутина и класа, за да бъде подценяван.

"Самураите" обаче са побеждавали европейски противник на финали само два пъти - Русия и Дания, за всичките си гастроли на тази сцена.

Фаворит, естествено, е Германия - ставките около 1.47 са показателни. Победа на Япония се котира около 7.00.

В 18 часа ще гледаме още един отбор от семейството на световните шампиони - Испания, а насреща е Коста Рика. Мачът е по Диема и Диема спорт 3, от същата група Е.

"Ла Роха" не е слаган в сметките за титла от доста специалисти заради съмнения в селекцията, подбрана от Луис Енрике. Но така бе и миналата година преди Евро 2020, а отборът остана на една дузпа от място на финала.

А и вече видяхме в Катар - протнозите са нещо рисковано за това световно първенство.

Костариканците са изключително приятна гледка в последните години, когато стигнат Мондиала. Видяхме ги как биха Италия и Уругвай през 2014-а, за да бъдат спряни чак на четвъртфинал от Нидерландия, при това с дузпи.

А това поколение - на Руис и Кембъл още е гръбнак на състава и на това първенство.

Денят завършва в 22 часа с Белгия - Канада от група F. Този мач ще се предава по БНТ 1 и БНТ 3.

Ракурсът към този двубой може да е различен. Имаме явен фаворит - отбор, който е трети в света от 2018-а, отново тръгва с голям обем амбиции и потенциал. Белгийците вероятно виждат Катар 2022 като последен шанс на това "златно поколение", водено от Азар, Лукаку и останалите.

А те пък виждат вероятно този двубой в графата "задължителни", защото нито мароканците, нито хърватите могат да попаднат в нея.

Канада е на Мондиал за първи път от 1986-а.

Отборът никога не е вкарвал гол на финали на световно първенство и лидерите му не скриха - именно това е задача минимум.