Аржентина възкръсна след шокиращата загуба от Саудитска Арабия в първия си мач на световното първенство в Катар. "Гаучосите" надвиха с 2:0 Мексико в изключително здрав двубой, в който чисто футболните отигравания не бяха кой знае колко на брой, но едно от тях - на Лионел Меси, сякаш вдъхнови "албиселесте", а друго красиво попадение, дело на Енцо Фернандес, окончателно пречупи "ацтеките".

При загуба днес аржентинците щяха да се сбогуват с турнира, но трите точки ги доближиха до това да прескочат групата. Това бе единадесети пореден двубой без загуба за аржентинската селекция срещу този съперник. След два мача футболистите на Лионел Скалони са втори с 3 точки, първи са поляците с 4, а Саудитска Арабия и Мексико са съответно трети и четвърти - с три и една точка.

В последните си мачове аржентинци и мексиканци се изправят съответно срещу Полша и Саудитска Арабия.

През първото полувреме имаше повече битка и здрави влизания, отколкото футбол, което не бе изненада за никого. Първото нарушение в мача дойде след едва 109 секунди, давайки ясна заявка за това какво ни очаква на "Лусаил". Атмосферата по трибуните бе просто фантастична, а представянето на двата тима преди почивката определено не съответстваше.

Не просто голови, а каквито и да е ситуации пред двете врати липсваха, като за първите двадесетина минути най-вълнуващото бе това, че Нестор Араухо получи жълт картон за груб фаул срещу Акуня. ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА >>>

Капитанът на Мексико Андрес Гуардадо става едва шестият играч в историята, който играе пет световни първенства. 50% от тях са мексиканци - той, Антонио Карбахал и Рафа Маркес. Останалите трима са Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Лотар Матеус. Гуардадо обаче напусна игра още преди края на първата част.

Показателно за случващото се на терена бе това, че след 30 минути игра двата отбора имаха общо един удар, при това неточен. Меси опита да изненада Очоа с удар от фаул от малък ъгъл в 34-ата минута, но без успех. Пет минути преди почивката пред "гаучосите" се откри първата по-добра възможност. Неразбирателство в иначе добре организираната мексиканска защита остави Лаутаро Мартинес непокрит и той стреля с глава но неточно.

Малко преди почивката Вега стреля от фаул точно срещу вратата на Аржентина, но без да затрудни Емилиано Мартинес.

Първото полувреме приключи без голове, а второто започна с мечтан шанс. Аржентинците получиха свободен удар от почти идентична на мексиканците ситуация, чудесна възможност за Лео, който обаче стреля над вратата.

"Албиселесте" постепенно набираше инерция, задържайки се за все по-дълго около наказателното поле на Мексико и в 64-ата минута Меси направи това, което всички очакваха от него. Капитанът получи топката на дъгата на наказателното поле, като имаше точно толкова пространство, че да я спре и да я насочи с хубав удар в долния ляв ъгъл на Очоа - 1:0 и осми гол за него на световно първенство.

Напрежението се увеличаваше, като треньорът на Аржентина Лионел Скалони бе на крачка от саморазправа с четвъртия съдия от Румъния. Причината? Смяна, която не бе извършена тогава, когато той поиска.

Меси и съотборниците му заиграха с още повече увереност и петнадесетина минути преди края пред Лео се откри нова възможност в наказателното поле, но той бе блокиран от защитник в зелено.

Мексико опита да вдигне глава и да потърси изравняване, но в нападение идеите на "ацтеките" сякаш отсъстваха и те просто пращаха топката в предни позиции.

Енцо Фернандес сложи точка на спора със зашеметяващ гол три минути преди края. След късо изпълнен корнер той стреля по диагонала, пращайки неспасяема топка в далечния ъгъл на Очоа за 2:0.

Tака 21-годишният халф на Бенфика се поздрави с дебютния си гол за националния тим.

Дир.бг