Нидерландската полиция за борба с безредиците използва палки в три града, за да разпръсне неуправляемите марокански футболни привърженици, които празнуваха снощи шокиращата победа на страната си над Белгия с 2:0 на Световното първенство в Катар.

Полицията предприе действия в Ротердам, където около 500 души се събраха близо до центъра на града, както и в Хага, Амстердам и Утрехт, съобщиха правоохранителните органи в Туитър.

"Мароканските фенове хвърляха фойерверки и бутилки по полицията за борба с безредиците, която след това извърши ответни действия", заяви полицията в Ротердам.

На видеокадри се вижда как полицаи с палки и щитове претърсват центъра на града.

Полицията за борба с безредиците разпръсна фенове и в Амстердам и Хага.

Голямата мароканска общност в Нидерландия избухна в празненства, като запали факли и фойерверки и шофираше с клаксони и развяваше марокански знамена из центровете на големите градове малко след края на мача.

Мароканският футболен отбор се радва на голям брой привърженици в Нидерландия.

Роденото в Нидерландия крило Хаким Зийех, чийто гол малко преди края на полувремето не беше признат, е особен любимец, тъй като е започнал кариерата си тук, играейки за Аякс в Амстердам в продължение на четири години, преди да премине в Челси през 2020 г./БГНЕС