Швейцария за пореден път доказа, че е много труден съперник за Бразилия в исторически план, но този път победата отиде за южноамериканците на световното първенство в Катар.

Във важен мач от Група "G" отборът на Тите взе успеха с 1:0 след късен гол на Каземиро в 83-ата минута, който е с висока стойност - класиране на осминафиналите и почти сигурно първо място в групата.

Това беше първи успех за Бразилия над Швейцария на световни първенства след равенствата през 1950-а и 2018 година. Тимът поставя рекорд от 17 поредни мача без загуба в груповите фази на световното. Евентуално поражение от Камерун в третия кръг е възможно да го лиши от първото място, но това минава през още условности и изглежда като нереалистичен сценарий.

Отборът на Мурат Якин игра солидно, но нямаше нужния късмет да стигне до точката и остава с три. Така сметките за третия кръг са прости - победа или равенство срещу Сърбия го праща на осминафиналите, а загуба би означавала отпадане. Ако бяха удържали равенството днес и загуба с един гол разлика от сърбите щеше да им върши работа. В петък ни очаква страховит сблъсък, в който залогът ще е много повече от победа във футболен мач.

В началото на днешния двубой скоростта на бразилските играчи създаде много проблеми на съперника и хора като Винисиус и Ричарлисон трябваше да бъдат спирани с нарушения. Подобно на мача със сърбите обаче, Селесао започна предпазливо и не искаше да владее топката на всяка цена.

Швейцарците далеч не бяха безопасни в предни позиции и направиха няколко индивидуални пробива, като най-впечатляващият бе на Ремо Фройлер. Удари обаче нямаше.

Първият истински добър шанс за Бразилия дойде в 27-ата минута, когато той получи фантастичен диагонален пас от Рафиня и стреля не по най-добрия начин от воле, но въпреки това Ян Зомер трябваше да прави важно спасяване. Крилото на Реал Мадрид беше абсолютно непокрито в тази ситуация. Малко след това Зомер отново трябваше да е нащрек при далечен удар на Рафиня.

В края на полувремето Бразилия осъществи малко по-сериозен натиск, а Зомер отрази и един удар, който дойде директно от изпълнение на корнер. Като цяло обаче равенството на полувремето бе заслужен резултат.

Втората част започна с грубости от двата отбора, като Фабиан Ридер и Фред последователно получиха първите картони в мача.

В 56-ата минута Бразилия можеше да поведе, когато Винисиус центрира остро към Ричарлисон, но Гълъба се размина с топката на много опасна позиция. След това швейцарците имаха силен период и отправиха няколко удари, които бяха блокирани от защитния блок в жълто.

В 64-ата минута Бразилия изглеждаше, че поведе след груба грешка на съперника. Топката беше изгубена в центъра на терена, а Каземиро пусна извеждащ пас към Винисиус, който бързо влезе в наказателното поле и стреля технично покрай Зомер, за да отбележи. За изненада на всички обаче ВАР отсъди засада. На повторението се видя, че тя е на Ричарлисон и решението е правилно.

Селесао бавно, но сигурно затягаше обръча и успя да вкара в 83-ата минута. Винисиус подаде на Родриго, който веднага отклони към Каземиро. Последва удар с външен фалц, който рикошира в тялото на бранител, за да се получи неспасяема топка за Зомер - 1:0.

Голът даде допълнителен импулс за южноамериканците и те вдигнаха темпото в последното минути, търсейки втори гол. Направиха обаче няколко пропуски, като най-значимият бе на резервата Родриго.

Съставите:

Бразилия: 1. Алисон, 3. Тиаго Силва, 14. Едер Милитао, 4. Маркиньос, 6. Алекс Сандро, 5. Каземиро, 8. Фред, 7. Лукас Пакета, 11. Рафиня, 20. Винисиус, 9. Ричарлисон

Швейцария: 1. Ян Зомер, 5. Мануел Аканджи, 4. Нико Елведи, 3. Силван Видмер, 13. Рикардо Родригес, 10. Гранит Джака, 8. Ремо Фройлер, 8. Бреел Емболо, 25. Фабиан Ридер, 17. Рубен Варгас, 15. Джибрил Соу

Дир.бг