С два гола на Бруно Фернандеш Португалия победи Уругвай с 2:0 и стана третият участник в елиминациите на световното първенство по футбол след Франция и Бразилия.

Полузащитникът се разписа в 54-ата минута и в добавеното време на двубоя. Първият му гол дойде след опит да центрира топката към Кристиано Роналдо, който не успя да играе с нея. В добавеното време Фернандеш вкара от дузпа.

С втората си поредна победа на първенството в Катар португалците се класират на осминафиналите. Развръзката в група Н за втората позиция остава отворена, тъй като Гана има 3 т., а Южна Корея и Уругвай са с по една. На 2 декември уругвайците се срещат с Гана, а Португалия играе с Южна Корея.

Победата на Португалия е първа над отбор от Южна Америка на световни финали от първенството през 1966 г. Освен това тимът се реваншира, след като преди четири години отпадна на осминафинал именно от Уругвай.

След неуспешния си първи мач, в който дори не отправиха точен удар, уругвайците излязоха в променен състав, акто изненадата в него беше оставянето на Луис Суарес на резервната скамейка.

Тактиката на южноамериканците беше да оставят владението на топката на португалците и да чакат своите шансове на контраатака. В началните минути много възможности за Португалия нямаше, като Роналдо остана изолиран, а за Бруно Фернандеш, Бернардо Силва и Жоао Феликс нямаше празни пространства.

Вместо това най-чистото положение за гол през първата част се откри пред Уругвай. В 32-ата минута Родриго Бентанкур проби през центъра и излезе сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее.

В началото на второто полувреме на терена нахлу фен, който носеше ЛГБТИ флаг, както и тениска с послания. На гърба ѝ пишеше "Уважение за иранските жени", а отпред - "Спасете Украйна".

На игрището Португалия продължи да има преимуществото, като Уругвай все така срещаше трудности в организацията на играта. Нападателите на южноамериканците Единсон Кавани и Дарвин Нунес играеха рядко с топката, а в големи моменти бяха и изолирани от съотборниците си.

Първият добър шанс за Португалия се откри пред Жоао Феликс в 52-ата минута, но ударът му мина встрани от целта.

В 54-ата минута португалците все пак откриха. Бруно Фернандеш центрира от левия фланг, Кристиано Роналдо скочи и първоначално остави впечатление, че е засякъл топката в мрежата, още повече след бурната си радост.

Малко по-късно след преглеждане на повторенията от ФИФА промениха голмайстора и присъдиха попадението на Фернандеш.

От този момент последваха силни минути за Уругвай, като на терена се появи и Суарес. В 75-ата минута резервата Максимилиано Гомес удари греда след мощен удар от границата на наказателното поле. Само три минути по-късно Луис Суарес също можеше да отбележи, но не уцели вратата.

Южноамериканците се отчетоха и с още един пропуск.

В добавеното време на срещата Португалия получи дузпа, която беше отсъдена след преглед на повторение със системата VAR заради игра с ръка на Хосе Мария Хименес.

Фернандеш изпълни дузпата и не сгреши - 2:0.

В самия край Фернандеш можеше да оформи и хеттрика си, но вратарят на Уругвай спаси нови два удара.

Дневник