Тунис победи с 1:0 Франция и сложи край на серията на "петлите" от девет мача без загуба на световни първенства. Африканският тим стигна до успеха с гол на капитана си Уахби Хазри в 58-мата минута, но това не се оказа достатъчно за класиране към осминафиналите на Мондиал 2022 в Катар, тъй като в другия мач от последния трети кръг в група "D" Австралия победи с 1:0 Дания и зае второто място. Тунис остана трети в подреждането с 4 точки, докато Франция завършва на първа позиция с 6 точки, колкото има и Австралия, но световните шампиони имат по-добра голова разлика.

Старши треньорът на Франция Дидие Дешан направи девет промени в стартовия състав спрямо победата с 2:1 в предишния мач срещу Дания през уикенд, който гарантира продължаването на тима на осминафиналитеа. Мястото си от първата минута запазиха единствено централният защитник Рафаел Варан и халфът Орлиен Чуамени и това определено се отрази на начина, по който изглеждаха световните шампиони. В същото време старши треньорът на Тунис Джалел Кадри избра офанзивната схема на игра 3-4-3, отказвайки се от ултра дефанзивния подход, който имаше в мачовете с Дания и Австралия.

Още от първия съдийски сигнал на мача Тунис бе по-активният отбор на терена и този, който по-настойчиво търсеше победата. В осмата минута африканският тим вкара гол, но той бе отменен заради засада. Центриране от фаул бе засечено от бившия футболист на столичния Славия Надер Гандри, който много красиво преодоля Стийв Манданда с удар с десния крак. Повторенията показаха, че защитникът е бил зад последния в отбраната на Франция и резултатът се запази 0:0.

Играта продължи да се води в половината на европейския отбор и в 30-ата минута Манданда отрази удар с глава на Анис Слимане. Пет минути след това и капитанът Уахби Хазри пробва късмета си, но Манданда отново спаси.

Второто полувреме отново започна с натиск на нуждаещия се от задължителна победа отбор на Тунис. В 53-тата минута Аиса Лайдуни се освободи от защитник и стреля, но не успя да уцели вратата на Франция.

По-добрата игра на африканския отбор все пак доведе до гол в 58-мата минута. Грешка в средата на терена позволи на тунизийците да откраднат топката. Тя бе подадена напред към Хазри, който между двама френски бранители успя да я прокара и покрай вратаря Манданда за 1:0.

След гола Дидие Дешан реши да вкара част от титулярите си и на терена се появиха Килиан Мбапе, Адриен Рабио, Антоан Гризман и Усман Дембеле. Това промени силите на терена и играта вече се пренесе в половината на Тунис.

В 89-ата минута Рандал Коло Муани бе много близо до изравняването, но ударът му извън границата на наказателното поле премина на сантиметри от страничната греда на вратата на Аймен Дамен.

Главният съдия Матю Конгър от Нова Зеландия назначи осем минути добавено време и в последните секунди от тях Антоан Гризман вкара след разбъркване в наказателното поле. Голът първоначално бе зачетен, но след дълго преразглеждане на ситуацията със системата за видеоповторения (ВАР) бе отменен заради засада нападателя на Атлетико Мадрид.

На осминафиналите Франция ще играе с отбора, който ще завърши на второ място в група "С", в която са Полша, Аржентина, Саудитска Арабия и Мексико.

 

/ГК/ БТА