Имаме нужда само от малко магия" - така един от лидерите на националния отбор на Германия Томас Мюлер описа ситуацията на отбора преди последния му мач в групите на световното първенство.

Четирикратният шампион започна колебливо участието си на първенството в Катар и се нуждае от задължителна победа днес срещу Коста Рика, за да продължи към осминафиналите.

Както и преди четири години на първенството в Русия, германците са изправени пред стената, рискувайки да отпаднат още в групите. В първия си мач бундестимът отстъпи с 1:2 срещу Япония, но равенството 1:1 с Испания запази шансовете за състава на Ханс-Дитер Флик.

Мачът с Коста Рика е тази вечер от 21 часа на стадион "Ал Байт".

Германия е сочен за фаворит, още повече че през 2006 г. спечели единствения си досега мач с Коста Рика. Той беше в откриването на домашното световно първенство и германците спечелиха с 4:2.

"Мисля, че отстрани изглеждаме като фаворити. Знаем, че трябва да спечелим. Но играта на Коста Рика срещу Япония нямаше нищо общо с поражението им срещу Испания. Играха добре позиционно, боравеха смело с топката. Сега трябва да бъдем смирени. Няма причина за еуфория", каза Мюлер, който не желае ситуацията от 2018 г. да се повтаря.

На хартия всичко в групата е възможно, тъй като Коста Рика, започнал с поражение 0:7 от Испания, също е в играта за класиране. Тимът победи Япония във втората си среща, а треньорът Фернандо Суарес обяви: "Ние все още мечтаем".

Преди двубоя германците отказаха да коментират различните възможни сценарии. На хартия и победа може да не се окаже достатъчна за класиране, след като Япояния има 3 т. и при евентуална победа над Испания ще събере 6. В същото време световният шампион от 2010 г. може да продължи и при загуба, след като е с голова разлика 8:1 до момента.

"На първо място дължим на себе си да спечелим, а и на всички хора, които ни подкрепят. Ще опитаме да свършим нашата работа, едва след това ще мислим за другите", каза Флик преди срещата.

Много интересна е и ситуацията в група F, където има троен възел между Хърватия, Мароко (двата отбора са с по 4 т.) и Белгия (3 т.). От 17 часа Белгия се изправя срещу хърватите в търсене на задължителен успех.

Мароко играе с вече отпадналия Канада и се нуждае от една точка, за да стигне за втори път до елиминациите след 1986 г.

Положението на белгийците е тежко, като отборът не успява да оправдае големите очаквания към себе си. Четири години след третото си място в Русия, както и след четвъртфинала на Евро 2020, "червените дяволи" са заплашени да отпаднат още в групата, при положение, че стартираха като един от фаворитите.

В последните дни стана ясно, че след поражението от Мароко се е стигнало до скандали между звездите на отбора, но капитанът Еден Азар опита да насочи към вниманието предстоящата среща.


"Трябва да покажем на терена какво можем и, че все още имаме своите шансове. Липсваше ни увереност в първите два мача, трябва да си я върнем. Нужно е да се представим на по-високо ниво", каза Азар.

Хърватия обаче също има своите причини да преследва победата, тъй като класирането напред все още не е сигурно. При евентуална загуба от Белгия и победа на Мароко в другия мач, вицешампионите от 2018 г., ще напуснат турнира.

"Първият ни мач не беше добър, но срещу Канада вдигнахме оборотите. Знам, че този отбор може да играе още по-добре. Каква по-хубава мотивация от това да се срещнеш с един от водещите отбори в света", каза хърватският треньор Златко Далич.

Дневник