Швейцария се превърна в последния осминафиналист на световното първенство по футбол след победа с 3:2 на Сърбия в страхотен мач от последния кръг на Група "G".

Така на втори пореден Мондиал швейцарците победиха своя съперник а този път го пратиха на последното място в групата. На пети поредно голямо първенство успяха да преминат груповата фаза и ще играят с Португалия.

Двубоят се превърна във футболна война заради събитията преди четири години в Русия, когато голмайсторите Гранит Джака и Джердан Шакири подразниха сърбите с жест на двуглавия албански орел. Днес Шакири отново отбеляза, но това беше само началото на последвал футболен спектакъл.

Двата тима си размениха по две попадения през първото полувреме преди в началото на второто много красива атака да завърши с гол на Ремо Фройлер, който в последствие се оказа победен. След него сърбите се измориха и не успяха да покажат интензитета от първото полувреме. Така продължават да преследват първо класиране на осминафинал като самостоятелна държава. Швейцарците могат да съжаляват, че не вкараха още един гол, защото предвид резултата в другия мач, щяха да вземат първото място.

Мачът не мина без напрежение между играчите на двата отбора, като на два пъти те бяха близо до това да се сбият. И в двата провокаторът се казваше Гранит Джака.

Сблъсъкът започна с голово положение още в 20-ата секунда, когато след рикошет топката стигна до Бреел Емболо и той от непосредствена близост стреля в тялото на Ваня Милинкович-Савич. След това имаше възможност за добавка от Гранит Джака, но стражът отрази и този удар.

Отговорът на сърбите дойде в 11-та минута, когато Андрия Живкович получи пространство да стреля малко пред наказателното поле и разтресе дясната греда на Грегор Кобел. Топката се озова след това в Душан Влахович, но той нямаше време да реагира и не успя да направи добавката.

Сърбия осъществи натиск в следващите минути, но допусна попадение на котнраатака. Рикардо Родригес проби по десния фланг и центрира остро, а Павлович изчисти лошо. Топката попадна в Соу, който подаде на Джердан Шакири и със силен удар играча от албански произход вкара на сърбите на второ поредно световно първенство - 1:0. Този път той не провокира със знак на двуглавия орел, но с такъв за мълчание.

Страхотният мач обаче продължи с бърз изравнителен гола на Сърбия в 26-ата минута. Александър Митрович вкара по любимия си начин - след центриране от левия фланг и супер удар с глава в далечния ъгъл. Възможността дойде от грешка на Ремо Фройлер, който загуби топката, а асистенцията - от капитана Душан Тадич.

В 30-ата минута Джердан Шакири направи потресаващ пропуск сам срещу вратаря в ситуация, в която останаха сериозни съмнения за засада. Такава не бе отсъдена, а бившият играч на Ливърпул определено има за какво да съжалява.

Западните ни съседи бяха като ужилени и продължиха да натискат, за да може в 35-ата минута да вкарат отново. Душан Тадич проби през центъра и пусна към адаша си Влахович, който си поведе и с прецизен диагонален удар по земя не остави шанс на Кобел - 2:1. Нападателят на Шакири отговори със същия жест - "замълчете".

В защита обаче сърбите продължиха да са колебливи и допуснаха още един лековат гол. Случи се в 45-ата минута, когато Джибрил Соу подаде на Силван Видмер, а той пусна успореден пас на вратата към Бреел Емболо. Роденият в Камерун нападател нямаше как да сгреши от чиста позиция - 2:2.

Второто полувреме продължи в същия дух и Швейцария направи втория обрат в мача. В 49-ата минута тимът на Мурат Яким организира изключителна атака. Бреел Емболо подаде към Шакири, който копна към Варгас, а той с едно докосване зад гърби си отклони към Ремо Фройлер. Грешникът при първия гол за сърбите вкара от чиста позиция за 3:2.

В 65-ата минута Сърбия имаше претенции за дузпа, след като Митрович направи двойно подаване и Фабиан Шер си сложи ръката върху него. Последва артистично падане и решение играта да продължи. Скамейката на сърбите скочи и се стигна до реплики между играчите на двата отбора.

Играчите на Драган Стойкович трябваше да търсят две попадения, но започнаха да се изморяват и да грешат прекалено много в подаванията си при изграждането на атаките.

В края на редовното време швейцарците имаха златен шанс да решат всичко в мача, когато Феликс Фаснахт излезе сам срещу Милинкович-Савич, но вратарят излезе и спаси последвалия удар.

В продължението напрежението отново ескалира, когато Гранит Джака бе близо до това да се сбие с вратаря Ваня Милинкович-Савич. Играча от албански произход през целия мач търсеше провокации с противниците, но за щастие не се стигна до нещо по-сериозно от меле между играчите.

Дир.бг