Гран при на Китай остава извън календара на Формула 1 за сезон 2023, официално съобщиха от организацията. Причина за това са продължаващите проблеми на територията на страната, свързани с COVID-19. Състезанието в Китай за последно се състоя през 2019 година, а от началото на глобалната пандемия в Шанхай стартове все още не е имало.

От Формула 1 подчертаха, че с оглед на обстановката в страната, просто няма как да действат нормално и не искат да рискуват с пътуването на своите, а и на служителите на всички отбори в нестабилен регион на света.

През последните седмици е имало много разговори, но до консенсус между всички замесени страни така и не се е стигнало.

Гран при на Китай дебютира във Формула 1 през 2004 година. Рекордьор по спечелени стартове в Шанхай е Люис Хамилтън (6), а "Мерцедес" е лидер в тази класация при конструкторите, също с толкова на брой триумфи.

Според действащите китайски закони всеки, който е диагностициран с COVID-19, трябва да остане в изолация, а евентуални случи на заболяването биха създали проблеми за участниците. Властите в Пекин отказват да направят компромис и да смекчат мерките за отборите.

От ФИА съобщиха, че вече обмислят варианти за друг старт, който да замени Шанхай през сезон 2023.

Дир.бг