Нидерландия е първият четвъртфиналист на Световното първенство по футбол в Катар.

Това стана факт след победата на "лалетата" с 3:1 над САЩ в първия мач от елиминациите на Мондиала. Така Нидерландия намери място сред осемте най-добри тима в света, само четири години след огромното разочарование, което претърпя при провала си да се класира за шампионата в Русия.

Сега обаче "лалетата" отново са сред най-добрите, а това се случва непременно при последните им три участие на Световни първенства. Преди началото на този шампионат сякаш никой не слагаше момчетата на Луис ван Гаал в големите сметки, но с практичен футбол и убийствена ефективеност, те продължават да крачат напред.

За САЩ това също бе завръщане на голямата сцена след пропуснатото първенство в Русия. Младият и талантлив отбор на американците постигна основната си цел да достигне до елиминациите, а там осъзна, че опитът и тактическата подготовка са двете основни неща, които тимът ще трябва да подобри след четири години, когато посреща Мондиала.

А в основата на всичко днес за Нидерландците изненадващо или не бе Дензъл Дъмфрис. Десният флангови играч на Интер направи две асистенции и вкара гол, а благодарение на действията му "лалетата" вече очакват един измежду Аржентина и Авсрталия в следващата фаза.

Още в третата минута на мача САЩ стигна до чисто положение, когато звездата на тима Кристиан Пулишич се озова сам срещу вратаря, но ударът на играча на Челси бе спасен от нидерландския страж.

Този пропуск бе наказан малко по-късно, когато с първата си атака в седмата минута, Нидерландия успя да открие резултата.

Бързо нападение, в което Дензъл Дъмфрис отправи перфектно подаване, което намери непокрития Мемфис Депай, а за играча на Барселона не бе проблем да насочи топката във вратата - 1:0.

Мачът продължи да се развива равностойно, но с гол аванс на сметката си, нидерландците контролираха перфектно нещата и макар да нямаха предимство при владението на топката, те не даваха какъвто и да е шанс на опонента да застраши вратата им.

Едва в 42-ата минута Тимъти Уеа опита шут от дистанция, който наложи намесата на Андриес Нопер, а минути по-късно Нидерландия нанесе своя втори удар по американските амбиции.

20 секунди преди края на първата част, "лалетата" изпълниха тъч, при който Дензъл Дъмфрис отправи нов чудесен пас по земя, абсолютно идентичен с първата му асистенция, а разликата бе, че този път този пас бе превърнат в гол от Дейли Блинд - 2:0.

САЩ имаше шанс да се върне в мача още в началото на втората част, когато объркване в нидерландксата отбрана позволи на Тим Рийм да се озове на чиста позиция, но лекият му удар бе изичстен от голлинията от играч в оранжев екип.

"Лалетата" отговориха с опасна атака от своя страна, при коята Цимерман бе близо до автогол, но вратарят му реагира перфектно и спаси американската врата.

Така минутите изминаваха, а Нидерландия продължаваше да контролира мача, докато една нелепа грешка на Мемфис Депай не внесе смут в нидерландските редици.

Опитът му за връщане на топката към вратаря се превърна в перфектен извеждащ пас за Хаджи Райт, който макар и да преодоля Ноперт, си остави малък ъгъл и ударът му бе изчистен от голлинията.

Но тази ситуация вдъхнови американците, които минута по-късно стигнаха до нов шанс, след който вече резултатът бе намален, макар и с късмет.

Пулишич центрира прострелно, а без сам да разбере как, Хаджи Райт придаде доста странна и необяснима траектория на топката и върна надеждите на САЩ в сблъсъка.

Снимка: Getty images

Тези надежди обаче бяха твърде кратки, защото само пет минути по-късно, Нидерландия отново имаше два гола аванс в резултата.

Дензъл Дъмфрис подпечата феноменалния си мач, като след двете асистенции през първата част, добави и гол. Този път асистенцията бе на неговият колега от срещуположния край на терена - Дейли Блинд, който центрира към непокрития Дъмфрис и резултатът стана 3:1.

До края "лалетата" отлично удържаха аванса си. Интересни положения нямаше и по този начин напълно заслужено първият четвъртфиналист в Катар се казва Нидерландия.

Дир.бг