Световният шампион Франция отстрани Полша в осминафиналите на Мондиал 2022 и така става третият четвъртфиналист в турнира. Селекцията на Дидие Дешан надви "Дружина Полска" с 3:1 на стадион "Ал Тумама", а с оглед на показаното на терена, французите категорично си заслужиха мястото сред последните осем отбора в надпреварата, очаквайки Англия или Сенегал за съперник.

Мачът бе белязан от няколко рекорда. Първо - капитанът на победителите Юго Лорис изравни Лилиан Тюрам по най-много изиграни двубои за страната. И двамата имат по 142 срещи с националния екип.

Второ - Оливие Жиру вече еднолично е голмайстор №1 в историята на френския национален тим. Нападателят делеше върха с Тиери Анри, като двамата имаха по 51 попадения, но настоящата деветка на "сините" се разписа и днес, за да оглави подреждането с 52 гола.

Антоан Гризман пък игра в 67-и пореден двубой за Франция - серия, която започна преди повече от пет години, през юни 2017-а.

Жиру пропусна да открие резултата малко след средата на първото полувреме. Дембеле проби отдясно след хубав пас на Гризман, а от своя страна комбинира с Жиру, който обаче не успя да уцели вратата от няколко метра в 28-ата минута на двубоя.

Полша почти не стигаше до вратата на Лорис, но при една от малкото си атака, Мати Кеш отправи опасен изстрел.

В предни позиции за Франция Мбапе буквално правеше каквото си пожелае, като неколкократно защитници в бяло се озоваваха на тревата след негови финтове. Седем минути преди почивката Варан изчисти топката от голлинията, а в 44-ата закономерното се случи и шампионите поведоха.

Жиру откри резултата, след като се откъсна от двама защитници и с удар с левия крак се разписа за 1:0. Асистенцията бе на Мбапе, който превзе мача след почивката.

В 58-ата минута зрелищен гол на Жиру със задна ножица бе отменен за меко казано странно нарушение срещу Шчесни от страна на Варан, като по-скоро фаулът бе срещу френския защитник....

Четвърт час преди края Мбапе добави втори гол на сметката на французите. Десетката се разписа за четвърти път на първенството в Катар, след като със силен удар от наказателното поле направи резултата 2:0. В първата минута на добавеното време на мача Килиан се разписа и за втори път - с превъзходен диагонален изстрел в далечния ъгъл на вратаря.

В 95-ата минута след консултация с ВАР бе отсъдена дузпа за Полша заради игра с ръка на френски защитник в наказателното му поле. Левандовски застана зад топката, като първоначално Лорис спаси изстрела му, но се стигна до ново изпълнение, като този път Лева не сбърка - 3:1.

Дир.бг