Англия победи шампиона на Африка Сенегеал с 3:0 в осминафинална среща от Световното първенство по футбол в Катар. Така на четвъртфиналите англичаните ще се изправят срещу защитаващия титлата си тим на Франция.

Джордан Хендерсън и Хари Кейн се разписаха през първото полувреме, а в началото на вторите 45 минути точен беше и Букайо Сака.

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт направи само една смяна в състава, след като Сака започна като титуляр на мястото на Маркъс Рашфорд. В последния момент от тима отпадна Рахийм Стърлинг, който има семейни проблеми.

Африканците започнаха уверено и в 4-ата минута Булайе Диа се озова на добра позиция, но пропусна.

В 23-ата играчите на Сенегал претендираха за дузпа заради игра с ръка в наказателното поле на Джон Стоунс, но съдията Иван Бартон от Салвадор не отсъди такава. Малко след това Джордан Пикфорд спаси удар на Диа.

В 38-ата минута Англия откри резултата. Точен беше Джордан  Хендерсън, който засече страхотно центриране на Джъд Белингам.

В добавеното време на първото полувреме Хари Кейн направи 2:0 с първото си попадение на шампионата. Той получи пас от Фил Фоудън и със силен удар не даде шанс на вратаря на Сенегал Едуар Менди. С този гол Кейн се доближи само на един от рекорда на Уейн Рууни (53) във вечната ранглиста Англия.

В началото на второто полувреме селекционерът на африканците Алиу Сисе направи три смени и отборът започна нахъсано. Но в 57-ата минута англичаните вкараха трети гол и на практика предрешиха крайния победител. Букайо Сака се възползва от подаване отново на Фил Фоудън и границата на малкото наказателно поле без проблеми преодоля Менди.

След това Сайтгейт направи пет смени като в игра се появиха Ерик Дайър, Мейсън Маунт, Калвин Филипс, Маркъс Рашфорд и Джак Грийлиш, но темпото на игра като цяло в мача спадна и нов гол не падна.

Така Англия продължи серията си без загуба от африкански съперник и в следващия кръг ще се изправи срещу Франция в спор за място на полуфиналите на Мондиала. Двата тима са се срещали два пъти преди това на Световното първенство, и двата пъти в груповата фаза, когото Англия спечели с 2:0 по пътя към титлата през 1966 година и с 3:1 през 1982 година.

Тимът на Гарет Сайутгейт вече е отбелязал 12 гола в Катар и изравни най-доброто си постижение от Световното първенство в Русия 2018, когато стигна до полуфиналите.

БТА