Хърватия е отново на четвъртфинал на Световното първенство по футбол, след като успя да пречупи съпротивата на Япония след 1:1 в редовното време и продълженията и 3:1 при изпълнението на дузпи в осминафинал от надпреварата в Катар. „Шахматистите“ и „самураите“ изиграха оспорван двубой, който предложи здрава битка, но накрая вицешампионите от 2018 ликуваха при рулетката от наказателната линия.

Началото бе за японците, които стартираха по-активно и на няколко пъти застрашиха вратата на Доминик Ливакович. От другата страна възпитаниците на Златко Далич реагираха с добра ситуация, която се откри пред Иван Перишич, но ударът му бе спасен от Шуичи Гонда. В края на полувремето азиатците бяха възнаградени за енергичното си представяне с попадение на Дайзен Маеда, който простреля Ливакович с удар от близка дистанция след асистенция на Мая Йошида.

След почивката хърватите стигнаха до изравнителен гол след точната интервенция на Перишич, който засече по чудесен начин с глава центриране на Деян Ловрен от дясно. В следващите минути и двамата вратари се проявиха с блестящи намеси при силни и далечни изстрели на Ватару Ендо и ветерана в хърватската селекция Лука Модрич. До края на редовното време и двата отбора предпочетоха по-скоро да не рискуват излишно и така зрителите на стадион „Ал Джануб“ станаха свидетели на първите продължения на първенството.

В тях отново преобладаваше предпазливостта, като Ливакович трябваше да спасява опасен шут отдалеч на резервата Каору Митома в края на първите 15 минути. Във вторите хърватите на няколко пъти опитаха слизания до наказателното поле на „самураите“, но безуспешно и така закономерно се стигна до изпълнение на дузпи. При тях Ливакович бе на висота, като отрази първите две изпълнения на влезлите от пейката Такуми Минамино и Митома, докато Гонда не успя да се справи с ударите на резервата Никола Влашич и Марсело Брозович. Точно изпълнение на друга смяна в мача – Такума Асано, намали изоставането, а Япония погледна с надежда след пропуск на Марко Ливая.

Нова отлична намеса на Ливакович обаче след изпълнението на Йошида и безгрешният изстрел на Марио Пашалич класираха хърватите на втори пореден четвъртфинал на Мондиал след този в Русия преди четири години. Там „шахматистите“ ще се изправят срещу победителя от мача между Бразилия и Южна Корея. Петкратните световни шампиони и корейците излизат един срещу друг от 21:00 часа тази вечер. /БГНЕС