Ще има ли среща между Бразилия и Аржентина на световното първенство по футбол в Катар? Това е големият въпрос преди четвъртфиналите. Двата отбора, определяни от специалистите за фаворити, ще стигнат до мач помежду си, ако преодолеят днешните си съперници.

На пътя им застават отбори от Европа. "Селесао" играе с Хърватия в 17.00 часа, а в късния мач се срещат Аржентина и Нидерландия.

Желанието на бразилците е да продължат да се забавляват. Дотук те оправдават очакванията, като впечатляват както с играта, така и с начина на изразяване на радостта си.

При убедителния успех срещу Южна Корея играчите на селекционера Тите традиционно танцуваха на терена. Тогава се чуха критики, в това число от бившия капитан на Ирландия Рой Кийн, че това е проява на неуважение към съперника.

Тите отвърна, че няма нищо такова. По думите му танцът, в който дори и той се включи, е начин да се сближи с младите футболисти.

"Такава е връзката ми с по-младото поколение - те биха могли да са ми внуци. Ако трябва да танцувам, за да съм свързан с тях, ще продължа да го правя. Може да има много млади футболисти, които танцуват, но това е част от нашата култура, не е неуважително", обясни Тите.

Бразилците са определяни за фаворит срещу Хърватия, чийто отбор преодоля трудно вдъхновените японци след дузпи. Хърватите опитват да повторят силното си представяне от световното в Русия 2018, където загубиха от Франция във финала.


По-оспорван се очертава да е мачът между Аржентина и Нидерландия. Дуелът се е превърнал в класически на голямата сцена, като двата отбора ще се срещнат за шести път на световни финали. В последните им два мача голове нямаше.

Селекционерът на Нидерландия Луис ван Гаал даде знак, че не очаква зрелище. "Когато през 2014 година започнах да налагам по-защитна система, хората ме критикуваха. Сега половината свят играе такъв футбол. Футболът се разви в тази посока".

"Футболът вече не се играе както през 1988 или 1974 г. Тогава имаше много повече пространства, играта беше по-отворена, сега е различно. Футболът се разви в тази посока. За мен Аржентина е страна с много качествени футболисти в състава си. Турнирът наистина започва сега за нас. Разбира се, не искам да омаловажавам другите отбори, които успяхме да победим, но Аржентина и вероятно Бразилия в следващия кръг са доста различни от страните, с които сме играли в групите и в осминафинала", каза нидерландският селекционер.

Колегата му от Аржентина Лионел Скалони заяви, че отборът му ще направи всичко възможно, както и в предишните мачове. "Понякога играем много добре, понякога - не толкова добре, но винаги сме ние и привържениците оценяват това".

Дневник