Аржентина мина през голяма драма, но все пак намери начин да се класира за полуфинал на световното първенство в Катар. Южноамериканците допуснаха Нидерландия да изравни до 2:2 и да прати четвъртфиналния мач помежду им в продължения, а след това и в дузпи, където обаче Лео Меси и компания надделяха с 4:3, за да си осигурят сблъсък с Хърватия за място във финала.

В редовното време герой за "албиселесте" бе Меси с асистенция и гол от дузпа, но после се появи Ваут Вегхорст, който изравни с два гола за европейците. При дузпите обаче Емилиано Мартинес спаси два изстрела на съперника, а това се оказа решаващо.

"Оранжевите" на Луис ван Гаал продължиха кошмарната си серия, стане ли дума за дузпи на големи първенства - те са спечелили само два от десет подобни мача. Аржентина пък вече побеждава в  пет от общо шест пъти, когато удари от 11 метра решават съдбата им на световни първенства.

Нищо интригуващо не се случи в първите двадесетина минути на мача, като изключим ситуация, в която Лео Меси се освободи от Мартен де Роон с лекота и стреля от двадесетина метра, но над вратата на съперника.

Малко след това "оранжевите" отговориха със сходна опасност и то от почти същата ситуация, но Стивън Бергвайн също стреля неточно.

След половин час футбол помощникът в аржентинския щаб Валтер Самуел си заработи жълт картон заради изритана топка.

Малко след това Родриго де Пол отправи и първи точен изстрел в мача и за двата отбора, а в 43-ата Меси напомни за класата си.

Капитанът изведе по феноменален начин от дълбочина Науел Молина, а за него остана по-лесното - да преодолее Ноперт за 1:0 с дебютния си гол за Аржентина.

До почивката нямаше повече голове, а втората част започна с очакван щурм на "лалетата". Но без особен успех.

След малко повече от час игра пред южноамериканците се разкри чудесна възможност - фаул около дъгата на наказателното поле. Меси стреля с левия крак, но топката кацна върху мрежата.

В 71-ата минута аржентинците получиха дузпа след нарушение на Дъмфрис срещу нахлуващия на скорост отляво Акуня. С изпълнението се нагърби Меси, разбира се, като вкара за 2:0. При изпълнението му вратарят не помръдна.

Десетката на Аржентина вече има участие в 17 гола за страната си на световни първенства, задминавайки Диего Марадона като №1 в историята на "албиселесте" от 1966 година насам. Оттогава се събират и подобни данни.

Освен това Лео изравни Габриел Батистута като голмайстор №1 на страната на световни финали.

Нидерландците обаче не се предадоха и в 83-ата минута изравниха. Високият Ваут Вегхорст засече по неспасяем начин с глава центриране от десния фланг, за да направи резултата 2:1.

Почти веднага след този гол Стивън Бергхаус, който асистира за него, пропусна да се разпише с мощен диагонален изстрел. Европейците бяха във видим подем и именно поради тази причина Паредес го наруши с явна провокация, изритвайки топката в посока резерната скамейка на Нидерландия.

Това доведе до меле на терена, което обаче бе потушено бързо, след като Лаос раздаде два скоростни жълти картона.

Заради прекъсванията на играта испанецът даде 10 минути продължение, по-голямата част от което се игра пред вратата на "гаучосите". Гакпо стреля опасно от фаул, но без успех, а в търсене на нов гол Ван Гаал прати напред и централния си защитник Върджил ван Дайк.

И стигнаха до изравняване в 11-ата минута на добавеното време, когато гениално късо изпълнение на свободен удар изведе Вегхорст зад защитата, а той не трепна - 2:2. Всички очакваха изстрел, но това разиграване шокира аржентинската защита и така се стигна до втори гол за "оранжевите".

Таранът, който прати мача в продължения, стана първият нидерландец, който вкарва два гола на световно, след като се появява в игра като резерва.

През първото 15-минутно продължение не се случи нещо съществено, като единствените по-интересни моменти бяха статични положения и пред двете врати.

Във втората половина на добавеното време Аржентина сякаш живна, а Мартинес и Фернандес направиха пропуски.

В 119-ата минута Ноперт бе герой за "лалетата", след като отби опасен изстрел на Лаутаро Мартинес. Минутка след това Фернандес нацели греда с изстрел от дъгата на наказателното поле, а в крайна сметка и тук се стигна до дузпи.

При 11-метровите удари Мартинес спаси първите два удара за съперника - на Ван Дайк и Бергхаус, докато Меси и Паредес отбелязаха за "албиселесте" преди Копмайнерс да прекъсне лошата нидерландска серия за 2:1. Монсиел не трепна за 3:1, а Вегхорст запази надеждата на европейците жива с безупречно изпълнение за 3:2. Младокът Фернандес не уцели вратата при четвъртата дузпа на своя тим, а Люк де Йонг изравни - 3:3. Лаутаро Мартинес обаче сложи точка на всичко с гол за 4:3 и полуфинал за Аржентина.

Dir.bg