В спорта има много хора, които следват и вярват на статистиката и традициите. Преди мача между шампиона Франция и Англия в четвъртфиналите на световното първенство и двата отбора имат защо да поглеждат към историята, но изглежда, че мачът е по вкуса на "петлите" заради европейския им съперник.

Французите се представят почти безупречно в елиминациите на световни първенства, когато срещу себе си имат отбор от Европа. "Петлите" са излезли като победители в осем от последните си десет подобни двубоя (включително финали и мачове за третото място). Англичаните са на другия полюс - те са спечелили два от последните си осем мача в елиминациите на световни първенства.

Ако гледа статистиката, воденият от Гарет Саутгейт отбор, може да се осланя на преките си двубои с Франция на световни финали. Англичаните имат две победи от два мача с "петлите" - 2:0 през 1966 и 3:1 през 1982 г., като и двата са в групите.

В Катар срещата им е с много по-голямо значение. Французите защитават уверено световната си титла. Те разчитат много на Килиан Мбапе, който с пет гола е голмайстор в турнира до момента.

"Сигурен съм, че Англия ще направи всичко да опази Килиан, както опитаха и предишните ни съперници. Той е в състояние да направи разликата. Дори в последния двубой, когато Мбапе не направи най-добрия си мач, отново изигра решаваща роля. Имаме други играчи, които също могат да бъдат опасни и това ни помага да не сме прекалено зависими от Килиан. Но Килиан си е Килиан и винаги ще бъде. Той има качествата да направи разликата във всеки момент", каза селекционерът Дидие Дешан.

"Англия е много силен отбор в прехода в двете фази - повече от половината им голове са дошли от бързи контраатаки. Но те имат и други качества - имат технически способности, класа да вкарват голове и са силни при статичните положения", добави той.

Саутгейт смята, че за отбора му предстои най-голямото изпитание.

"Мачът с Франция ще бъде най-голямото ни изпитание. Те са световни шампиони, имат огромен талант и отлични играчи. Много е трудно да играеш и да вкарваш голове срещу тях. Ще бъде голямо предизвикателство и отличен двубой. Това е историческо съперничество с паметни мачове в миналото", заяви Саутгейт.

Първият мач за деня също се очаква с голям интерес. В него един срещу друг се изправят Португалия и Мароко.

Африканците впечатлиха с представянето си дотук, като първо взеха ценна победа срещу Белгия, а след това отстраниха Испания. Те станаха едва четвъртият представител на континента си, който се класира за четвъртфиналите на световни първенства. Това донесе голяма подкрепа и радост в арабския свят.

Мароканците гледат уверено към предизвикателството и заявяват, че искат да постигнат повече. Селекционерът им Уалид Реграги го потвърди: "Всички си мислеха, че знаят кой ще спечели световната купа. Ние също сме тук. Нашите играчи са гладни. Не сме доволни от това, което направихме досега".

Преди мача другата голяма тема беше свързана с Кристиано Роналдо. Решението на Фернандо Сантош да го остави резерва в мача с Швейцария (6:1) доведе до силен медиен интерес и публикации за напрежение в португалския отбор. Стигна се дотам, че и португалската федерация, и селекционерът отрекоха твърдение, че нападателят е заплашил да напусне отбора.

"Имах разговор с Роналдо за решението ми да не го поставя в титулярния състав, казах му в деня на мача след обяда. Обясних му моята гледна точка. Разбира се, той беше недоволен от решението, но никога не каза, че иска да напусне отбора. Крайно време е да спрем тези полемики и да оставите Роналдо на мира", каза Сантош.

"Не знам дали Роналдо ще започне. Надявам се, че няма. Като треньор знам, че той е един от най-добрите играчи в историята. Ще се радвам, ако не играе. Но ние няма да се съсредоточаваме върху Португалия, а върху нашето представяне. Те са гладни, те също искат да влязат в учебниците по история. Ще имаме повече привърженици на стадиона и можем да направим подвиг", заяви още Реграги.

Дневник