Отборът на Тренто, чийто капитан е българинът Матей Казейски, загуби с 1:3 (25:20, 23:25, 25:27, 19:25) от Перуджа във финала на Световното клубно първенство по волейбол, което се проведе в бразилския град Бетим.

Казийски все пак ще си тръгне с престижно отличие, тъй като бе избран за "Най-добър диагонал" и попадна в идеалния отбор на турнира.

За Перуджа това е първа титла от Световното клубно първенство, докато Тренто губи първи финал след пет победи в първите пет участия в мача за трофея.

Мачът между двата италиански съперника напълно оправда очакванията за зрелищен волейбол, а тимът на Перуджа, който няма нито една загуба от началото на сезона във всички турнири, оправда ролята си на фаворит и спечели за пръв път световната клубна титла.

Двубоят започна по-добре за състава на Тренто, който поведе с 9:4, а след това и с 12:5 точки. Сервисът на Тренто се получаваше отлично и тимът на Перуджа не намери никакъв начин да се върне в откриващата част. Матей Казийски пък сложи точка на спора с атака по диагонала от зона 2 за 25:20.

В началото на втория гейм ролите се размениха и Перуджа поведе с 9:3 точки. Водени от Алесандро Микиелето обаче символичните гости в този мач почнаха да топят пасива си. Разликата бе сведена до две точки при 22:20, а ас на Казийски направи резултата 24:23. При следващия си сервис обаче бившият български национал прати топката в аут и Перуджа взе втория гейм с 25:23.

Тренто продължи да бъде по-активният отбор в третия гейм. Тимът на Анджело Лорендзети поведе със 7:3 точки и запази преднината си от четири точки до 18:14. Тогава обаче със серия от добри сервиси Перуджа обърна хода на гейма и поведе с 19:18.

Играта премина точка за точка, но при едно от последните разигравания Перуджа стигна до нужния пробив след лошо подаване на разпределителя Рикардо Сбертоли нямаше как да бъде отиграно от сръбския център Сречко Лисинац и той бе блокиран от центъра на Перуджа Флавио Резенде. Така лидерът в италианския шампионат измъкна третия гейм с 27:25 и това бе решаващият момент в мача.

В четвъртата част воденият от Андреа Анастази тим поведе убедително още от началото с 11:6 и макар няколко сервиса на Микиелето и няколко добри отигравания на Казийски да върнаха разликата до две точки при 19:17, до обрат не се стигна.

Най-резултатен за победителите от Перуджа с 19 точки бе капитанът Вилфредо Леон. Още 15 прибави украинецът Олех Плотницкий, а с по 9 приключиха Хесус Ерера и Роберто Русо.

За Тренто Алесандро Микиелето записа 19 точки, Матей Казийски остана с 16, а с 9 приключи Марко Подрашчанин.

В мача за бронзовия медал в изцяло бразилски сблъсък Сада Крузейро победи Минас с 3:1 (29:31, 26:24, 25:21, 25:19).

БТА