Българинът Карлос Насар постави нов световен рекорд в изтласкването в категория до 89 килограма на Световното първенство по вдигане на тежести в Богота (Колумбия).

18-годишният Насар се справи с 220 килограма и подобри старото върхово постижение на италианеца Антонио Пицолато от 217 килограма от Европейския шампионат в Тирана (Албания) на 2 юни.

Така той си осигури златото в движението, но не успя  да запише двубой, след като направи три неуспешни опита в изхвърлянето.

Насар, който е роден в Париж с майка българка и баща ливанец, но израства в Чернен бряг, започна неуверено състезанието, вероятно повлиян от големия шок, който го сполетя седмица преди световното първенство след внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, загубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен.

Тийнейджърът на два пъти не успя на старта в изхвърлянето със 173 килограма, след това и със 174 килограма, а тези тежести се равняваха на световен рекорд за юноши. С това българинът изпусна сигурен медал в общото класиране, тъй като големият фаворит и лидер по заявени тежести Тао Тян (Китай) в последния момент не се появи на подиума и се отказа от състезанието.

Отпаднал от двубоя, Насар се събра и хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит подобри световния рекорд за юноши с 212 килограма. След това той за малко не вдигна 217 килограма, но при третия си опит се справи с 220 килограма и си
осигури златото в движението и прати в историята световните рекорди в изтласкването за мъже, младежи и юноши.

Насар е световен шампион при 81-килограмовите от Ташкент 2021, а на Европейското първенство в Тирана през това лято остана втори само но килограм след Пицолато в категория до 89 килограма.

Шампион в Богота стана Кейдомар Байения от Венецуела с 385 килограма (175 и 210), пред представителя на домакините Браян Родайегас с 381 (170 и 211) и китаеца  Хуанхуа Лю също с 381 килограма (166 и 215).

БТА