Запознати сме със съперника, но ще следваме своя стил на игра. Това заявиха селекционерите и на Хърватия, и на Аржентина преди мача помежду им от полуфиналите на световното първенство.

Отборите, водени от Златко Далич и Лионел Скалони, ще играят тази вечер в 21.00 часа, за да определят първия финалист в Катар.

Аржентинците са фаворит в мача. Те ще се надяват да продължат и впечатляващата си статистика - отборът е играл пет пъти в полуфиналите на световни първенства и във всеки от тях е достигал до финала.

Хърватите имат опит и увереност. На второ поред световно първенство те са сред четирите най-добри. Надеждата им е, че отново ще играят във финала.

Предизвикателството им е, че изиграха два поредни мача с продължения и дузпи. Отстраняването на Япония и на рекордьора и фаворит Бразилия донесе умора, но и допълнителна увереност за състава.

"Фактът, че успяхме да бъдем сред първите четири отбора в света е голямо постижение за Хърватия. Още повече, че за втори пореден път сме сред четирите най-силни. Въпреки това искаме повече. Аржентина е прекрасен отбор, воден от Лионел Меси. Те са много, много мотивирани, но са под по-голям натиск сега, отколкото Хърватия", заяви Далич.

"Анализирахме съперника и знаем какво трябва да направим в предстоящия мач. Аз съм оптимист по природа и вярвам във футболистите си. Те показаха игра на високо ниво, силен характер, без който нямаше да могат да стигнат до полуфиналите. Няма да се приспособяваме към съперника и ще се опитаме да играем обичайния си футбол", добави селекционерът на хърватския отбор.

По думите му неговите играчи не са уморени, въпреки че в последните два мача играха продължения. "Изиграхме два мача с продължения. Не говорим дали имаме сила - имаме сила, енергия и воля. Ще дадем всичко от себе си, правихме това във всеки мач досега. Знаем колко трябва да дадем, готови сме за това. Нямаме проблеми със състава, всички играчи са здрави", каза Далич.

"Ако спечелим, за мен това ще бъде най-големият мач в историята на хърватския национален отбор", добави селекционерът.

В Русия 2018 Хърватия загуби от Франция във финала. Сега отново има възможност двата отбора да се срещнат в спора за титлата, тъй като шампионите играят с Мароко в сряда.

Скалони оцени високо играта на съперника. "Хърватите затрудниха много национални отбори. Няма да споменавам ключовите им футболисти или силните и слабите им страни, но сме анализирали как можем да ги засегнем. Понякога това дава резултат, понякога - не. Ако се представим добре, ще ни е по-лесно да постигнем целта си. Но това е футбол и спорт, така че понякога по-добрият отбор не печели".

"Имаме своята система, своя стил. Разбира се, в някои ситуации трябва да се съобразим с начина на игра на съперника ни. Няма да сменим стила си. По време на мача ще вземем решения и ще посрещнем предизвикателството".

Селекционерът на Аржентина поздрави 37-годишния Лука Модрич за представянето му. "Той е пример за подражание - не само заради таланта си, но и заради поведението си. Трябва да се наслаждаваме на играта му. Ако обичаш футбола, трябва да се наслаждаваш на играчи като него."

Анхел ди Мария и Родриго де Пол ще са на линия в състава на южноамериканците.

Дневник