Австралиецът Кайл Чалмърс е новият световен шампион в плуването на 100 метра свободен стил в малък басейн. Световният рекордьор в дисциплината зарадва публиката в Мелбърн, където се провежда шампионата, финиширайки с време от 45.16 секунди, което е нов рекорд в историята на световните първенства.

Със сребро остана Максим Грусе (Франция) с 45.41 секунди, а бронзовото отличие бе за Алесандро Миреси (Италия) с 45.67 секунди.

18-годишният румънски суперталант Давид Попович, който е световен и европейски шампион на дисциплината, но в голям басейн, остана четвърти. Тийнейджърът плува за 45.64 секунди, поставяйки нов световен рекорд за юноши.

На 100 метра свободен стил при жените титлата също е за Австралия - Ема Макиън завърши първа с 50.77 секунди, което също е рекорд на шампионатите в малък басейн.

Българката Диана Петкова пък остана 11-а в полуфиналните серии на 100 метра съчетано плуване. Тя даде време от 59.45 секунди, като финишира седма в своя полуфинал.

Напред към битката за медалите продължиха осемте плувкини с най-добри времена, като №1 бе Марит Стеенберген (Нидерландия) с 57.65 секунди.

Дир.бг