УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови състезания като Европейската Суперлига, като такова решение е напълно съвместимо със законодателството на Европейския съюз.

Това се посочва в становището на генералния адвокат по казуса Атанасиос Рантос, което беше прочетено в четвъртък в Европейския съд в Люксембург. Въпреки че то няма пряка връзка с крайното становище, което трябва да бъде произнесено от съда през 2023 година, се смята, че дава отговор какво ще е решението по казуса.

През април 2021 г. 12 клуба ("Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Ливърпул", "Реал" (Мадрид), "Барселона", "Атлетико" (Мадрид), "Милан", "Интер" и "Ювентус") се отцепиха в свой проект, наречен Суперлига, но дни по-късно след силен натиск от привърженици и водещи фигури в УЕФА той се разпадна. В последните седмици се появиха информации, че основоположниците от "Ювентус", "Барселона" и "Реал" са подновили усилията си за създаване на свой турнир.

Тезата им е, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с положението си в света на футбола и техните действия не отговарят на европейското законодателство, най-вече в частта за конкуренцията. УЕФА реагира много остро към идеята за нов турнир, като започна да търси начини да накаже замесените клубове.

"Въпреки че компанията "Европейска Суперлига" (European Super League Company) е свободна да си направи свое собствено футболно състезание извън екосистемата на ФИФА и УЕФА, не може успоредно със създаването на такова състезание да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА, без предварително разрешение от тези федерации", гласи становището.

Това на практика означава, че ако клубовете в основата на Суперлигата се отделят в свое първенство, няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни.

УЕФА заяви, че "горещо приветства" становището на генералния адвокат по темата, което определи като "недвусмислено".

Ролята на генералните адвокати в системата на европейското правосъдие е рутинно да предоставят правни насоки на Съда на Европейската общност. Становищата им не са задължителни за базирания в Люксембург съд, но в повечето случаи се спазват. Повечето генерални адвокати се подбират благодарение на неоспоримата им квалификация, ерудиция, опит в правото, тежест на изнесени дела и житейски опит, пише БТА.

Окончателното решение се очаква през следващата година. Решението от това дело е най-очакваното спортно решение на съд от така нареченото решение "Босман" през 1995 година, припомня АП.

Дневник