Войната в БФС е грозно нещо. Не го разбирам, не се и меся. Проблемът не е кой ще е президент, а много по-голям. Той е кой ще финансира футбола. Това обяви легендата Красимир Балъков в интервю за “Нова“.

 

„Бала ми казват всички. Близките приятели, хората до мен. Усетът и техниката са качествата, които човек изгражда с времето и таланта. Да си Балъков е отговорност, някакъв авторитет. Свиква се обаче“, започна Балъков.

„Нещо, което хората не знаят за мен е, че имах здравословен проблем – астма. В днешно време обаче нямам такъв проблем, благодарение на цар Футбол. От малък мечтаех за футбола. Играехме с парцалена топка, баба ми я правеше, ритахме на поляната със съседите. Не се промени любовта към играта“.

„Най-важното е държавата и БФС да инвестират. Да се направи концепцията за развитие. Футболът ни е в криза от години. Националите хвърлиха светлинка в тунела с няколко победи. Унгария има политик, който обича футбола. Инвестираха във футбола много пари. Направиха инфраструктура и вече имат футбол, а нямаха такъв 40-50 години. Реално, държавата трябва да даде 15-30 милиона. Но всяка година. Другото – от клубовете“.

„Отборът от 1994-а е съчетание на характери и класа. Извън терена – характери и искри. На терена – да унищожим противника. Талантът е факт в тази генерация, но имаше и работа. Мачът с Германия ми е най-яркият спомен. Срещата ми с магическия триъгълник с Елбер и Бобич също бе невероятна. Разбирахме се със затворени очи. В съблекалнята на Щутгарт влязох с огромна амбиция, но не и притеснен, след като съм бил четвърти в САЩ“.

„2004-а не изчаках квалификациите, защото станах треньор. Можеше да изчакам Европейското и да помогна. Цялата първа заплата от Спортинг Лисабон – 8 000 долара, я похарчих за дрехи. От първата до последната стотинка. Абсолютна глупост, която рядко се прави“, заяви Балъков с насмешка.

„Длъжен съм да благодаря на бившата си съпруга Татяна, която е била опора. И до днес сме в добри отношения. Нямах късмет просто да попадна на правилното място, в правилното време. Барселона ме искаше, също Интер и Байерн Мюнхен. Тези неща обаче не зависеха от мен изцяло. По онова време повече от 10 милиона не се вадеха, а сега се дават по 100 и стават нещата. Каквото и да напише историята… всъщност ще напише истината. Няма как да я подмени“.

„Моите фаворити вече са си вкъщи. Португалия и Германия. Споменах една Аржентина заради Меси, когото много уважавам. Знам какво означава за него да покори върха. Нямам против да станат Световен шампион. Всичко е възможно да стане, разбира се. Давам прогноза, че ако се събудим, през 2030 година ще сме на Световно“, завърши Балъков. /БГНЕС