Загубата във финала на световното първенство е трудна за преглъщане. Това каза селекционерът на Франция Дидие Дешан, след като тимът му отстъпи срещу Аржентина след дузпи. Французите опитаха да защитят титлата си от 2018 г.

"Това е загуба, която е трудна за приемане, след като си бил близо до победата. Вложихме много енергия и сърце, за да се върнем в мача. Когато се върнеш от нищото и въпреки това победата ти се изплъзне за малко, е много тежко", каза Дешан.

Той открои слабата игра на Франция преди почивката, когато тимът изоставаше с 0:2.

"Сякаш изобщо не се появихме на терена през първото полувреме. Очаквахме техният натиск в началото, а ние нямахме нито правилното държание, нито отговор на това. Имахме проблеми поради различни причини. Справяхме се с много трудности през последните четири дни, включително вирус", добави треньорът.

"Този финал изобщо не беше лесен, но пък и нямаме извинения. Като цяло за мен и екипът ми беше огромно удоволствие да бъдем с отбора. Има и такива срещи, но да не забравяме, че все пак сме хора. Мога да извлека само положителни неща. Бяхме близо до трофея, но не стигнахме до него, а това боли".

Колегата му Лионел Скалони, който изведе Аржентина до титлата, посвети победата на своите родители.

"Винаги говорим за семействата си. Моите родители ме научиха никога да не се предавам. Всеки треньор, не само аз, иска да прави нещата добре. Аз съм късметлия да бъда тук. Това е невероятен момент", коментира Скалони.

Преди година и половина той изведе Аржентина до триумф в Копа Америка, а сега взима и световната титла. По този показател Скалони се нарежда до Марио Загало (световна титла през 1970 и Копа Америка 1997) и Карлос Алберто Парейра (световна титла 1994 и Копа Америка 2004), като и двамата са го правили с Бразилия.

"Гордея се с този отбор. Няма толкова много емоции, колкото в други дни, но чувствам облекчение. Играчите са героите, те са център на внимание. Мога да кажа само едно - сега аржентинците могат да се забавляват и да се насладят на момента", добави треньорът.

Дневник