Българският пилот Никола Цолов, който този сезон спечели титлата в испанската Формула 4, през новия сезон ще се състезава във Формула 3 - шампионатът на ФИА, който се провежда в уикендите и на пистите на кръговете от Формула 1, съобщиха от Autosport Bulgaria.

Цолов ще е пилот на отбора ART Grand Prix, чийто състезател Виктор Мартенс спечели титлата във Формула 3 през изминалия сезон.

"За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix - заяви Никола Цолов. - Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие."

Никола доминира испанската Формула 4 през 2022 година в първия си сезон при автомобилите след картинга, като спечели 13 победи в 21 старта и 15 спечелени квалификации от 21 възможни.

Сезон 2023 във Формула 3 включва 10 кръга, като всички те ще са част от състезателните уикенди на Формула 1 - шампионатът е сред подгряващите серии на световния шампионат. Програмата предвижда 20 състезания в тези 10 състезателни уикенда, които ще се проведат на три континента, а за новия сезон бяха добавени две легендарни трасета - "Албърт парк" в Мелбърн и Монте Карло.

Пилотите във Формула 3 се състезават с идентични шасита, дело на Далара, задвижвани от 3,4-литров атмосферен двигател на Мекахром - 6-цилиндровият агрегат е с мощност 380 к.с. при 8000 об/мин. Скоростните кутии са 6-степенни полуавтоматични и са дело на Хюланд като превключването на предавките е електро-хидравлично с лостчета на волана.
Максималната скорост на болидите от Формула 3 е 300 км/ч, страничното натоварване в бързите завои достига 2,6G, ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,1 секунди, а от 0 до 200 км/ч - за 7,8 секунди.

БТА