Олимпийският шампион Марко Одермат от Швейцария спечели гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в италианския зимен център Алта Бадия.

25-годишният швейцарец триумфира с общо време 2:38.27 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:20.04 минута и записа 1:18.23 във втория.

За Одермат, който е носител на Големия кристален глобус за миналия сезон и на малката световна купа в гигантския слалом, това е четвърти успех за сезона и 15-и в кариерата.

"Това беше най-голямата ми битка, много съм изморен в момента, но се чувствам много щастлив. Хенрик и той свърши страхотна работа. Трудно беше, след Вал Гардена две поредни състезания и тук много трудно трасе, но се радвам, че успях", каза Одермат след победата.

Втори на 20 стотни остана Хенрик Кристоферсен (Норвегия), а трети се нареди олимпийският вицешампион Жан Кранец (Словения) с пасив от 92 стотни.

Носителят на Световната купа за 2021 година Алекси Пентюро (Франция) завърши на шесто място, на 1:41 секунди след победителя.

Марко Одермат е първи в генералното класиране за Световната купа със 796 точки, пред Александър Омод Килде (Норвегия) с 525 и Лукас Браатен (Норвегия) с 315 точки, който спечели вчерашния старт тук, но днес не завърши първия манш.

Одермат води и в дисциплината гигантски слалом с 360 точки пред Хенрик Кристоферсен с 265 и жан Кранец с 245 точки.

Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже продължава със слалома в Мадона ди Кампильо на 22 декември.

БТА