Италианската футболна федерация (FIGC) оторизира въвеждането на технологията за полу-автоматичната засадa (SAOT) от 27-и януари идната година, обявиха от централата.

Президентът на лигата на най-богатите отбори Серия А Лоренцо Казини заяви, че първоначалната идея за въвеждането на SAOT-системата е това да стане на 4-и януари, което е първи кръг след прекъсването заради Световното първенство. Но се е преценило, че системата се нуждае от още време за тестове и така се налага отлагане с 23 дни.

Италианската Серия А ще бъде първото първенство, което въвежда технологията на засадата след като тя беше демонстрирана на завършилото вчера Световно първенство по футбол.

Интересното е, че италианците въвеждат тази компютърна технология от 20-ия кръг нататък, когато са решаващите мачове за определяне на новия шампион на страната.

"Cъветът оторизира въвеждането на SAOT-технологията на базата на поредица от успешни офлайн-тестове, които продължават и в момента в намиращия се в Лисоне International Broadcast Centre на Серия А", се казва в официалното становище на Лигата. От FIGC са уверени, че поредното нововъведение ще даде още по-акуранти и точни решения в едно от най-дискусионните правила във футбола и ще спести време за постоянни повторения на всеки спорен момент.

В сегашния си вид Полуавтоматичната технология за засадата (SOAT) ще се произнесе дори при най-трудните решения за засада много по-бързо, отколкото при предишната система, а 3D-анимирано изобразяване на инцидента се излъчва за феновете на стадиона и по телевизията.

Маркирането се прави на базата на дванадесет камери, които ще проследяват 29 точки по тялото на всеки играч, а сензор в топката ще изпраща данни до операционната зала на ВАР (общата система за видеопомощ в полза на съдиите) 500 пъти в секунда, за да позволи перфектната оценка кога е подаден пасът към футболиста в голова позиция.

БТА