Турският футбол върви към сериозни и кардинални решения, след като националният отбор не успя да стигне до финалите, а клубовете са далеч от финалните етапи в Шампионската лига, пише вестник "Фанатик".

На дискусии, които продължиха няколко дни, се стигна до позиция в три важни аспекта. Единият е броят на чужденците в местното първенство, вторият е базите на клубовете, а третият – намаляването на приходите от билетите.

Под ръководството на Мехмет Бююкекши, президент на Турската футболна федерация, акцентира най-много върху базите на клубовете. Голяма част от професионалните отбори – извън Големите 4 (Фенербахче, Галатасарай, Бешикташ и Трабзонспор), не предлагат европейски модел на стадиони и на академии.

Ръководството на федерацията (ТФФ) подчерта, че нова инфраструктура в тези две посоки ще донесе на клубовете – особено тези от Анадола, приходи след 4 до 5 години при правилни инвестиции.

Също така по настояване на Футболната лига, федерацията разгледа и правилото за чужденците. В момента всеки отбор има правото да картотекира 14 чужденци, но на терена могат да бъдат осем от тях едновременно.

Под натиска на клубовете обаче ще се направи една промяна и по всяка вероятност тя ще влезе в сила от началото на следващия сезон 2023/2024. 14-те чужденци остават като максимален брой за регистриране, но вече всички 11 на терена могат да бъдат легионери. Грандовете в южната ни съседка смятат, че така ще имат по-сериозни шансове да се конкурират с европейските отбори без да са част от Европейския съюз и ще доближат турската лига до нивото на първите пет в ранглистата на УЕФА. Всичко това обаче трябва да бъде одобрено от Борда на ТФФ през пролетта на 2023-а година.

БТА