Дидие Дешан благодари на феновете, след като Франция се върна в Париж след "жестокото" поражение на финала на Световното първенство от Аржентина в неделя. „Петлите“ искаха да станат първият отбор, който запази Световната купа след Бразилия през 1962 г., но бяха победени с 2:4 след дузпи от Аржентина след вълнуващо равенство 3:3 в редовното време и продълженията.

Въпреки това отборът беше посрещнат от огромна тълпа от близо 50 000 души, когато се завърнаха в Париж в понеделник, а Дешан изрази благодарността си за подкрепата след такава съкрушителна загуба.

„Наше задължение спрямо играчите е да благодарим на всички тези французи, мъже и жени, които ни подкрепиха и дадоха много сила на тази група. Споделихме страхотни емоции, въпреки че краят е жесток и боли.

Не трябва да забравяме всичко, което този отбор направи, докато имаше много трудности преди и по време на Световното първенство. Те изпитаха невероятни емоции през този състезателен месец“, каза Дешан пред TF1.

Капитанът Уго Лорис повтори думите на старши треньора си, след като пропусна да стане първият човек, който извел съотборниците си до два трофея от Световно първенство.

„След болката от загубата, посрещането е малко утеха. Най-важното е признанието на привържениците, въпреки че като спортисти бихме искали да имаме този златен медал и да върнем купата във Франция“, заяви Лорис.

Сега Франция насочва вниманието си към Европейското първенство през 2024 г. в Германия, където ще се стреми да спечели турнира за трети път.

Лорис принуди отбора си да пренесе силния си манталитет от Катар в следващото си състезание, добавяйки: „Въпреки това, което се случи преди и по време на турнира, ние показахме издръжливост, останахме отбор. Трябва да запазим това за Европейското първенство“.

Нападателят Оливие Жиру, който изпревари Тиери Анри като голмайстор на Франция за всички времена в Катар, добави: „Ще се прегърнем един друг силно и ще отидем на почивка, за да презаредим батериите си, защото има сезон, който трябва да завършим. Винаги е трудно да напуснеш група, с която изкарахме месец и половина. Ние сме като семейство, като братя“.

БТА