От следващия сезон пилотите от Формула 1 ще се нуждаят от предварително писмено разрешение от ръководния орган на спорта, за да правят политически изявления. Това става ясно след актуализиране на Международния спортен кодекс.

Версията му за 2023 г., който се прилага за всички серии под шапката на Международната автомобилна федерация (ФИА), беше публикувана на уебсайта на управляващия орган с подчертани промени.

ФИА добави нова клауза относно "общото правене и показване на политически, религиозни и лични изявления или коментари, особено в нарушение на общия принцип на неутралност, насърчаван от ФИА съгласно нейния устав".

Пилотите, които правят такива изявления, вече ще бъдат в нарушение на правилника, освен ако ФИА не е дала предварително писмено одобрение.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън от "Мерцедес" и вече отказалият се четирикратен първенец Себастиан Фетел бяха сред тези, които правеха политически изявления през последните сезони.

Хамилтън, който е изявен активист за правата на човека и разнообразието, носеше черна тениска на Гран при на Тоскана през 2020 г. с надпис отпред "Арестувайте полицаите, които убиха Бреона Тейлър".

След този инцидент ФИА определи нови правила за облеклото на пилотите преди и след състезанието.

Хамилтън също така призова за повече промени в Саудитска Арабия, като тази година заяви, че е шокиран от информацията за масови екзекуции, и се състезаваше в Близкия изток с каска с дъга в подкрепа на правата на ЛГБТ+.

Говорител на ФИА заяви, че актуализацията е "в съответствие с политическата неутралност на спорта", залегнала в етичния кодекс на Международния олимпийски комитет.

Дневник