Мароканските играчи и треньори се завърнаха в родината след славното си представяне на Мондиал 2022, където постигнаха четвърто място след сензационни победи над Белгия, Испания и Португалия.

Вероятно около милион души излязоха по маршрута на открития автобус из столицата Рабат, като всичко мина мирно и добре организирано.

Това идва като малка изненада след сцените из големи градове на Европа, където мароканските общности празнуваха доста по-войнствено победите на своите по време на световното.

Първият африкански отбор-полуфиналист на Мондиал бе приет от крал Мохамед VI в двореца в столицата, получи ордени на държавата и почести. С тях бяха и майките им, които също позираха за снимки с краля.

Коронованата глава на Мароко се обърна към нацията и обяви, че "е време за празненства заради успехите на един отбор, който обедини народа ни".

Местните медии съобщават, че футболистите ще получат огромни премии за страхотното си представяне на турнира. Пише се за суми, докосващи половин милион долара.

Общо 25 милиона долара ще прибере федерацията от участието на отбора - толкова се полагат от наградния фонд за четвъртото място.

Договорката с отбора е половината пари да са за футболистите.


Няколко от звездите, начело с Хаким Зиеш и Ашраф Хакими, вече обявиха, че всеки цент, който получат като бонус за Мондиала, ще иде за благотворителна кауза в родината им.

Дир.бг