Александър Везенков получи поредно голямо признание. Баскетболният национал на България попадна в Топ 10 на класацията "Спортист на Балканите". Победителят ще бъде обявен по-късно тази седмица. В 49-ото издание на анкетата участват всички национални агенции на полуострова.

 

С екипа на националния отбор на България Везенков завърши като номер 1 в класацията по спечелени борби на Европейското първенство, а на клубно ниво той се утвърди като основен играч на гръцкия гранд Олимпиакос, с който игра във Финалната четворка на Евролигата и беше избран в идеалния отбор на турнира.

Още двама баскетболисти намериха място сред призьорите - Никола Йокич и Янис Адетокунбо. Сръбският център беше определен за най-полезен играч (MVP) в НБА през сезон 2021/2022, игра в Мача на звездите и беше избран в идеалната петица на първенството на професионалната лига на САЩ и Канада.

Янис също участва в Мача на звездите на НБА и влезе в идеалния отбор на редовния сезон. Завърши и като най-добър реализатор на Евро 2022.

В Топ 10 е още румънската сензация в плуването Давид Поповичи, който се превърна в хегемон на 100 и 200 метра свободен стил при мъжете преди да навърши 18 години в средата на септември.

Победителят в Шампионската лига по футбол с Реал Мадрид и бронзов медалист от Мондиал 2022 Лука Модрич също заслужи място в десетката. Той е победител в анкетата за 2018 г.

Рекордьорът със седем първи места в допитването за "Спортист на Балканите" Новак Джокович отново е тук, след като триумфира на Уимбълдън за 21-ата си титла от Големия шлем, а в края на сезона взе и трофея на Финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти.

Общо 38 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите бяха посочени още европейският шампион и световен вицешампион по борба класически стил в категория до 97 килограма Кирил Милов, европейската шампионка по бокс в категория до 48 килограма Севда Асенова и европейският вицешампион по вдигане на тежести и световен рекордьор в изтласкването в категория до 97 килограма Карлос Насар.

Топ 10 в анкетата "Спортист на Балканите" за 2022 година (по азбучен ред):

Александър Везенков (България, баскетбол)

Давид Попович (Румъния, плуване)

Лана Пудар (Босна и Херцеговина, плуване)

Лука Модрич (Хърватия, футбол)

Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)

Никола Йокич (Сърбия, баскетбол)

Новак Джокович (Сърбия, тенис)

Таха Акгюл (Турция, борба)

Тияна Бошкович (Сърбия, волейбол)

Янис Антетокунбо (Гърция, баскетбол). /БГНЕС