Махиедин Мекиси, трикратен олимпийски медалист на 3000 метра стипълчейс и многократен шампион на Европа, прекрати лекоатлетическата си кариера, съобщава "Екип". Той заяви в интервю за френското издание, че вече не намира удоволствие в безкрайните тренировки и подготовки за състезания.

37-годишният французин е олимпийски вицешампион на 3000 метра стипълчейс от Лондон и Пекин, както и бронзов медалист от Рио де Жанейро. В кариерата си той е спечелил четири европейски титли на 3000 метра стипълчейс и една на 1500 метра, както и три бронзови отличия от Световни първенства.

"Спирам, защото вече нямам желание", заяви Мекиси, който държи европейския рекорд на 3000 метра стипълчейс с 8:00.09 минути. Постижението бе записано през 2013.

"Тренировките вече не са ми приятни и знам, че е време да се откажа. Бягах за титли, медали и рекорди, а ако нямаш желание да постигнеш тези цели, значи повече няма смисъл да се опитваш. Искам да се занимавам с нещо различно".

Мекиси бе първи на 3000 метра стипълчейс и на Европейското първенство през 2014, но титлата му бе отнета заради един от големите скандали в последното десетилетие. Водейки с много срещу всички, французинът свали фланелката си след последния завой, захапа я и завърши последните стотина метра гол до кръста. Във футбола това е жълт картон, но в леката атлетика е дисквалификация и титлата попадна в ръцете на неговия сънародник Йоан Ковал, за когото това остана върхово постижение в кариерата.

Във финала в Цюрих участва и българският национален рекордьор Митко Ценов, който става пряк свидетел на цялото събитие от десета позиция. След дисквалификацията българинът бе класиран девети с време 8:34.16 минути, докато Мекиси е с непризнатите 8:25.30.

"Това беше денят, в който стигнах възможно най-високата спортна форма в кариерата ми. Бях в разцвета на силите си", добавя Мекиси за "Екип".

БТА