Александър Омод Килде записа втора победа в рамките на 24 часа във Венген (Швейцария) за Световната купа по ски-алпийски дисциплини. След като вчера спечели супергигантския слалом за мъже, днес норвежецът триумфира и в спускането на прочутата писта "Лауберхорн".

30-годишният Килде даде най-добро време по трасето с 1:43.14 минута. Това е шеста победа за сезона за норвежкия алпиец и 19-а в кариерата му за Световната купа.

Носителят на Големия кристален глобус за миналия сезон Марко Одермат от Швейцария е втори с изоставане от 0.88 секунди след победителя, а призовата тройка допълни италианецът Матия Касе на 1:01 секунда.

Швейцарецът Беат Фойц, който три пъти в кариерата си е печелил спускането на "домашната" писта във Венген и кара за последно по това трасе в днешния старт, се класира пети.

Килде има четири победи на спускане този сезон от шест старта и е начело в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината с 505 точки, пред Одермат с 386 и Винсент Крихмайер от Австрия с 319 точки.

В генералното класиране за Световната купа лидер е Марко Одермат със 1186 точки, следван от Килде с 846 и Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 565 точки. Българинът Алберт Попов заема 48-о място със 76 точки.

Утре във Венген предстои слалом за мъже с участието на най-добрия български алпиец Алберт Попов./БТА