Новак Джокович достигна до третия кръг на Australian Open, където в събота ще се изправи срещу Григор Димитров.

В класирането на сърбина за този кръг на пръв поглед няма нищо изненадващо, но това се случи след доста драматични мигове в един странен мач срещу 191-ия в света.

Ноле все пак победи никому непознатия квалификант Енцо Куако с 6:1, 6:7, 6:2, 6:0, но прекара три часа на корта. За сравнение, по-рано днес Григор Димитров се нуждаеше само от 93 минути за своята победа, което е двойно по-малко време.

А причината за огромните трудности на Ноле срещу играч, който на 27-годишна възраст тепърва дебютираше в Австралия бе травмата в лявото бедро, която притесняваше Джокович още преди началото на Откритото първенство на Австралия.

Травмата се обади в края на първия сет, а в началото на втория нещата станаха нетърпими. Наложи се сърбинът да ползва медицински таймаут. Движението му след него бе силно затруднено, а бедрото превързано.

Да, през годините сме се нагледали на много подобни сцени от сърбина, но този път той наистина едва се движеше и индикациите изобщо не бяха добри. Джокович се мъчеше срещу световния №191 и дори загуби този втори сет след тайбрек, в който Ноле поведе с 5:4 и загуби три последователни точки за крайното 5:7.

А ситуацията беше коренно различна час по-рано в откриващите геймове на мача. Тогава Джокович поведе с 3:1, а опонентът му Куако контузи глезена си и от своя страна не можеше да се движи.

Хората от неговия щаб дори му дадоха знак да се откаже, но роденият на остров Мавриций тенисист не ги послуша и това негово решение се оказа правилно. Час по-късно той изглеждаше по-здравият от двамата тенисисти на корта, а резултатът бе 1:1 сета.

 / dir.bg