Себастиан Корда направи един от най-впечатляващите си мачове в кариерата, за да острани Даниил Медведев в третия кръг на Australian Open.

Роденият във Флорида от чехи американец, който е №31 в света и е трениран от бившия тенисист Радек Щепанек, спечели със 7:6(7), 6:3, 7:6(3), като двубоят продължи три часа.

Корда надигра съперника си с много постоянство и дори в дългите разигравания, в които Медведев е считан за един от най-добрите играчи в света.

Руснакът игра финал в последните две издания на турнира, но днес определено не беше неговия ден. Корда влиза във втората седмица на надпреварата при едва второто си участие. На осминафиналите ще играе с поляка Хуберт Хуркач.

Медведев имаше здравословни проблеми в първия сет, когато получи медицинска помощ за болка в дясната ръка. Нещата изглеждаха сериозни и той изостана с 1:4 гейма чрез два пробива, но след това заигра много силно и успя да изравни резултата. Стигна се до тайбрек, в който Корда изпусна два сетбола, но реализира третия, като преди това направи впечатляващ прехвърлящ удар.

Във втория сет Корда отново реализира ранен пробив и сервираше много добре, за да не даде никакви възможности да се постигне отново обрат. Спечели го с 6:3.

В третата американецът отново наказа своя съперник в началото и проби още в първия гейм. Този път обаче световният №8 не беше готов да се предаде и изравни при 4:4. Стигна се отново до тайбрек, в който Себастиан поведе с категоричното 6:1. Тогава притеснението го застигна и изпусна три мачбола, но все пак успя да затвори мача след 7:4 точки.

Така Корда се класира за трети път в четвъртия кръг на турнир от Големия шлем след "Ролан Гарос" през 2020-а и "Уимбълдън" през 2021-а. Той обаче никога не е минавал отвъд тази фаза.

Резултати от днес:

Яник Синер (Италия) - Мартон Фучович (Унгария) 4:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:0

Стефанос Циципас (Гърция) - Талон Грикспор (Нидерландия) 6:2, 7:6, 6:3

Йошихито Нишиока (Япония) - Майкъл Макдоналд (САЩ) 7:6, 6:3, 6:2

Феликс Оже-Алиасим (Канада) Франсиско Серундоло (Аржентина) 6:1, 3:6, 6:1, 6:4

Иржи Лехечка (Чехия) - Камерън Нори (Великобритания) 6:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:4

Хуберт Хуркач (Полша) - Денис Шаповалов (Канада) 7:6, 6:4, 1:6, 4:6, 6:3

Карен Хачанов (Русия) - Франсес Тиафо (САЩ) 6:3, 6:4, 3:6, 7:6

Дир.бг