Григор Димитров отпадна от Australian Open след загуба от деветкратния шампион Новак Джокович в три сета - 6:7 (7), 3:6, 4:6.

Двубоят на централния корт в Мелбърн "Род Лейвър" продължи три часа и пет минути, като Джокович се класира на осминафиналите и преследва 22-ра титла в Големия шлем. В следващия кръг сърбинът ще играе с представителя на домакините Алекс Де Минор.

Преди мача основният въпрос беше свързан с физическото състояние на сърбина и контузията му в бедрото. Само в края на първата част обаче Джокович поиска намеса на физиотерапевт и нямаше големи проблеми с придвижването си.

Двамата се срещнаха за 11-ти път, като Димитров остана със само една победа. Той надви Джокович в "Мастърс" турнира в Мадрид през 2013 г. За трети път двамата играха в Големия шлем след "Ролан Гарос" 2013 г. и "Уимбълдън" 2014, като за втори Димитров не успява да вземе сет.


Димитров отпада в първата седмица на турнира за втора поредна година, след като преди 12 месеца напусна във втори кръг. Българинът отстрани двама съперници Аслан Карацев и Ласло Джере без да загуби сет, преди да срещне Джокович.

Първата част продължи близо 80 минути, като в началото Димитров имаше големи трудности. Джокович поведе от първия гейм, след като проби и задържа аванса си. При 5:3 в своя полза сърбинът имаше още три възможности за пробив, но Димитров се защити.

Още в следващия гейм българинът взе подаването на Джокович и изравни 5:5. Той взе своя гейм на нула и след това отново имаше две точки за пробив, с който да затвори и сета. Джокович обаче се справи и съумя да вкара частта в тайбрек.

В него сърбинът поведе с 5:2, но последва серия от три поредни точки на Димитров. В крайна сметка след пропуснат нов сетбол за българина Джокочив приключи тайбрека с 9:7 точки.

Втората част беше по-оспорвана от самото си начало. Димитров спаси три възможности за пробив в маратонския четвърти гейм. Още при следващото си подаване обаче българинът допусна да бъде пробит, а това даде много увереност на Джокович. Сърбинът започна да се движи много по-леко по корта и много по-бързо затвори втората част с 6:3.

В началото на третия сет Димитров рухна, след като беше пробит два пъти, а Джокович поведе с 3:0. Българинът върна един от пробивите, но веднага след това отново загуби подаването си. Серията от пробиви продължи с нов такъв за Димитров, но Джокович реагира и поведе с 5:3.

Именно в края на сета Димитров показа най-добрия си тенис в мача, но не успя да притисне деветкратния шампион и да мисли за обрат. С големия си опит Джокович съхрани сили за последния си сервис гейм и затвори мача с 6:4.

В хода на мача Димитров доминираше в статистическите елементи, като записа 15 аса, но допусна и четири двойни грешки. Той реализира 53 уинъра и 50 непредизвикани грешки, докато Джокович завърши с 28 уинъра, а грешките му бяха 22.


Сърбинът извлече предимство от по-високия процент вкаран първи сервис - 72 срещу едва 59 за Димитров.

От турнира отпадна Анди Мъри, който загуби в четири сета от Роберто Баутиста Агут - 1:6, 7:6 (7), 3:6, 4:6 след 3.32 часа на корта. Шотландецът, който спечели първите си два двубоя, минавайки през максималния формат от пет сета, този път нямаше същата енергия. Мъри опита да постигне нов обрат, но испанецът го спря.

Дневник