Европейската футболна централа УЕФА ще промени правилата си около така или иначе спорния "Финансов феърплей" заради Челси.

"Сините" от Лондон са най-активният тим на трансферния пазар, а в последната година похарчиха около половин милиард евро за нови футболисти.

Естествено, че пръскането на подобна сума за толкова кратък период от време би била огромно нарушение на "финансовия феърплей", защото Челси просто няма как да генерира същата печалба за периода.

С новия американски собственик Тод Бьоли обаче, клубът започна с нов подход при трансферите. А именно да плаща сумата на равни вноски в много дълъг период от време, понякога надхвърлящ пет години.

Така огромни суми за траснфери като 50, 70 или 90 милиона, се разбиват на малки парчета и влизат на малки част във всяка от следващите финансови години.

Подобен бе подходът и с последния трансфер на украинеца Михайло Мудрик, а действията на лондончани предизвикаха доста оплаквания от конкурентни клубове.

Заради тях УЕФА по всяка вероятност ще сложи таван на периода за изплащането на един трансфер, за да избегне подобен вид измама, която в никакъв случай обаче не противоречи на закона.

Това не е първият случай, в който клуб намира начин да заобиколи и без това доста спорния "финансов феърплей".

Той бе създаден да контролира най-богатите клубове, които трябва да харчат толкова, колкото са изкарали.

Преди година обаче Манчестър Сити и ПСЖ бяха хванати, че декларират огромни фалшиви приходи от реклами, идващи от компании на техните арабски собственици. Нередност, за която двата клуба получиха само пренебрежими за тях глоби.

Дир.бг