Томи Пол е първият американски полуфиналист на Australian Open от 2009-а насам, когато сред най-добрите четири бе Анди Родик.

Пол спечели изцяло американския сблъсък срещу Бен Шелтън със 7:6, 6:4, 5:7, 6:4, за да намери място сред най-дорбите четирима в Мелбърн.

Сблъсъкът помежду им безспорно бе един от най-сензационните четвъртфинали в Шлема от доста години насам, като двамата не бяха достигали толкова висока фаза никога в кареирата си. За 20-годишния Шелтън, който преди пет месеца бе №547 в света това бе едва второ участие на Шлема, а пък Томи Пол - №35 в ранглистата, никога до този момент не бе преминавал четвъртия кръг.

Със сигурност това бе мача на живота за двамата до този момент, а краен победител от него се оказа по-опитният тенисист - Томи Пол.

След първия сет, в който двамата така и не се пробиха, се стигна до тайбрек, който също бе толкова равностоен. В първите му 12 точки минипробив нямаше, но Томи Пол успя да стигне до такъв в точния момент. Той поведе със 7:6, а след това на свой сервис затвори първия сет с 8:6 в тайбрека.

Този развой на първия сет сякаш сериозно наруши ритъма на младия Шелтън, който набързо загуби втората част с 3:6. Този сет бе приключен само за 36 минути.

По подобен начин се развиваше и третата част, в която Пол набързо поведе с пробив, а при 5:4 сервираше за мача. Очевидно напрежението от най-важния гейм в живота му оказа своето влияние, защото Томи Пол не само изгуби това подаване, но загуби три поредни гейма и загуби сета с 5:7.

Разочарованието от случилото се в третия сет обаче не повлия на Томи Пол в четвъртата част, която той спечели заслужено с 6:4, за да намери място на полуфинал в Австралия.

Томи Пол бе тенисистът, който имаше по-ясен план за мача и с по-концентрирана игра го спечели. Очевидно талантът и ентусиазмът бяха на страната на Бен Шелтън, но младостта и прибързаните решения днес му костваха много.

Така сред най-добрите четири е Томи Пол, който очаква един измежду Новак Джокович и Андрей Рубльов.

Дир.бг