Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви изненадващо, че ще подаде имуществената си декларация пред КПКОНПИ - нещо, което той отказваше да направи месеци наред. И беше критикуван, че нарушава закона, въпреки че изрази готовност да си плати глобата.

"Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Въпреки че всичко, което притежавам, е изработено абсолютно законно и абсолютно доказуемо и то пред вашите очи", написа Трифонов във Фейсбук.

Трифонов вече смята, че е направил грешка, като не е спазил закона.

"Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички", призна с днешна дата лидерът на ИТН.

"Аз си платих глобите за това нарушение и сега ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок", обещава още Трифонов само ден след като президентът насрочи нови избори на 2 април и само ден след като ИТН обяви подписка за референдум за президентска република.

Трифонов не подаде данъчна декларация в две поредни години и обясняваше, че това е административно нарушение и ще си плати глобата.

През август миналата година той обясни с пост в социалната мрежа, че "при всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно".

"Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона. Не съм!", коментира тогава лидерът на ИТН.

Телевизионният водещ отново напомни, че в начина, по който е спечелил парите си, не е нарушил никакъв закон, платил си е данъците и това се е случило пред очите на всичките му зрители.

Последната порция имуществени декларации на заемалите висши постове до излизането им от властта през юли 2022 бяха публикувани от КПКОНПИ през лятото. През 2021 г. той беше и депутат, макар и за кратко, а за 2022 трябваше да подаде в качеството си на лидер на политическа партия, която получава държавна субсидия.

По закон декларацията за имотното състояние и конфликта на интереси се подава в срок до 15 май за предходната година.

Дир.бг