С контузия или не, Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по изключително категоричен начин.

Ноле се разправи с Андрей Рубльов и го победи с 6:1, 6:2, 6:4 в мача, който поне на теория трябваше да е най-труден за сърбина по пътя към финала.

Джокович, който преследва десетата си титла в Мелбърн, не показа никакви признаци на физически проблем, макар отново да излезе на корта с превързано ляво бедро. Сърбинът показа невероятен тенис и напълно заслужено само в рамките на два часа, успя да се справи със съпротивата на световния №6.

На практика от началото на турнира Джокович показа истински признаци на физически проблем в мача си срещу квалификанта Енцо Куако, когато и загуби единствения си сет до момента. В останалите мачове срещу Роберто Карбаес Баеня, Григор Димитров, Алекс де Минор и Андрей Рубльов, сърбинът бе просто безпощаден.

Може би най-сериозна съпротива му оказа нашият Гришо, който макар също да загуби с 0:3 сета, поне прекара над три часа на корта срещу Ноле. С над час повече от Алекс де Минор и Андрей Рубльов.

Така Джокович вече е сред най-добрите четирима в Мелбърн, а от финал го дели единствено американецът Томи Пол, който едва ли ще успее да окаже съпротива, ако срещу себе си и има днешния Ноле. За сърбина това бе 26-а поредна победа на Australin Open след трите му поредни титли в периода 2019-2021. Както добре знаем преди година той пропусна турнира заради забрана от местните власти да влезе в Австралия, а последната му загуба тук бе от корееца Хюн Чун през 2018-а.

Андрей Рубльов пък за седми път се спря в кошмарните за него четвъртфинали, които така и не успява да преодолее в Големия шлем.

Началните геймове на първия сет днес бяха може би най-равностойните в мача, докато не дойде и пробивът на Ноле за 3:1.

Той бе последван от още един пробив за 5:1 и след това спечелването на сета безпроблемно с 6:1.

Ситуацията не се промени особено във втория и третия сет, защото колкото и да опитваше, Андрей Рубльов просто не намираше начин да се справи със сърбина. Не успяваше дори да го постави под напрежение.

Два пробива дадоха аванс на Ноле от 5:2 във втория сет, който впоследствие бе спечелен с 6:2.

Третият сет бе най-равностоен откъм резултат, защото Андрей Рубльов успя да спечели четири гейма, но той отново не успя в нито един момент да застраши сериозно Джокович и да постави победата му под въпрос. Ноле проби още в откриващия гейм, а до края не даде на руснака дори и брейкбол, с което спечели сета с 6:4.

Дир.бг