Арина Сабаленка заслужи първата си титла от Големия шлем, триумфирайки на тазгодишния Australian Open.

Тенисистката от Беларус победи миналогодишната шампионка от "Уимбълдън" Елена Рибакина с 3:6, 6:4, 6:4 в много качествен финал на централния корт "Род Лейвър Арина", който продължи два часа и половина.

24-годишната Сабаленка става общо вторият представител на Беларус с титла от Големия шлем след Виктория Азаренка, която на два пъти триумфира също в Австралия през 2012-а и 2013-а. Арина успя да стигне до титлата още при първия си финал, като преди този турнир имаше три поредни отпадания на полуфинал в Шлема - два на US Open и един на "Уимбълдън".

Триумфът я връща на второто място в ранглистата, където бе за последно през 2021 година. Разликата в точките с лидерката Ига Швьонтек обаче остава огромна - над 4000. В рамките на турнира Сабаленка отстрани още Тереза Мартинцова, Шелби Роджърс, Елиз Мертенс, Белинда Бенчич, Дона Векич и Магда Линет.

Трябваха й общо четири мачбола да стигне до триумфа, но цялостното й представяне бе по-стабилно от това на представителката на Казахстан. Впечатли със сервирането си, като заби общо 17 аса на финала. Като цяло това бе един от най-качествените финали в последните години.

За шампионката от "Уимбълдън" Рибакина разочарованието е голямо, но тя все пак остава с утешението, че за първи път пробива в световния топ 10. От понеделник ще е десета, като влезе в турнира под №25. Тя направи по-вепчатляващите победи по пътя към финала, отстранявайки общо пет поставени състезателки, включително и световната №1 Швьонтек.

Първият сет бе много равностоен и интересен, като Рибакина удари първа, за да поведе с пробив и 2:1. Авансът и се задържа до 4:3, когато Сабаленка наказа вторите й сервиси и поведе с 40:0, за да върне пробива с лекота. Както често обаче се случва в женския тенис, веднага се получи рибрейк и Рибакина поведе с 5:4. Вместо да е притеснена, успя да затвори първия сет с гейм на нула.

Втората част бе изпълнена с дълги геймове. Още в първия Елена изпусна две възможности за пробив, а в четвъртия бе наказана и изостана с 1:3. В петия гейм изпусна възможност да върне пробива, а Сабаленка също не се възползва на подаването на съперничката, изпускайки три брейкбола при 4:1 в своя полза. Развръзката можеше да дойде при 5:2, но беларускинята изпусна два сетбола. Все пак на свой сервис успя да изравни сетовете. Агресивната й стратегия даде резултат, защото заби 21 печеливши удара в тази част срещу 11 за съперничката.

23-годишната Рибакина имаше огромни проблеми, когато не успяваше да вкара първото си подаване в рамките на третия сет. Тя се размина с изоставане при 2:2, но при 3:3 Сабаленка използва общо четвъртата си възможност за пробив и със смач поведе с 4:3. След това успя да затвърди пробива в труден гейм, в който успя да пусне няколко бомби от сервис. Рибакина с мъка се закачи в резултата и направи 4:5. След това при 40:30 Сабаленка сервираше за мача и направи двойна грешка. При втория си мачбол прати форхенд в аут. Рибакина изпусна брейкбол, за да може Сабаленка да изпусна и третия си мачбол. При четвъртия дочака големия триумф.

Дир.бг