"Kанзас сити чийфс" срещу "Филаделфия ийгълс" е тазгодишният мач в Супербоул - финалът по американски футбол на Националната футболна лига (НФЛ). Двата тима достигнаха до двубоя за титлата, който ще се проведе на 12 февруари в Глендейл, Аризона.

"Вождовете" от Канзас се класираха за Супербоул след драматичен успех с 23:20 над миналогодишния финалист "Синсинати бенгалс". Съставът се реваншира за поражението от миналия сезон именно срещу "бенгалските тигри".

Двубоят беше решен с точно изпълнение за три точки на Харисън Бъткър малко преди края на последната четвърт. Преди това "Синсинати" не се възползва от владение в близост до енд-зоната на "Канзас".

Куотърбекът на "вождовете" Патрик Махоумс завърши с 326 ярда и два тъчдаун паса, въпреки че беше с контузия в глезена.

"Канзас" ще участва за пети път в Супербоул и за трети в последните четири сезона. През 2019 г. "вождовете" спечелиха титлата, а година по-късно отстъпиха срещу "Тампа бей".

"Филаделфия ийгълс" стигна до мача за титлата по много по-убедителен начин, побеждавайки "Сан Франциско 49ърс" с 31:7. "Орлите" се завръщат на Супербоул пет години след единствената си титла, но този път са с различен треньор и друг куотърбек.


Тимът записа впечатляващ редовен сезон, след което продължи на висока скорост и в плейофите. Във финала в конференцията "Филаделфия" беше улеснен и от проблемите на "49ърс", които изгубиха куотърбека си Джош Пърди заради контузия.

"Орлите" реализираха четири тъчдауна по земя. В двубоя нямаше нито едно успешно подаване по въздух за тъчдаун, след като този на "Сан Франциско" също дойде по земя.

Куотърбекът на "Филаделфия" Джейлън Хъртс завърши с 15 успешни подавания от 25 опита и общо 121 ярда.

Дневник