Международният олимпийски комитет е категоричен, че ще има сериозен брой санкции към Русия и Беларус за Олимпиата в Париж следващото лято, но остави широко отворена вратата за участието на атлети от двете страни.

Разбира се, това ще става без флагове, химн и каквито и да е национални символи, но на този етап изглежда, че всеки руски и беларуски спортист, който успее да покрие нужните изисквания, ще бъде част от Олимпиадата.

Тези намерения на МОК станаха ясни още преди седмица, което предизвика сериозна вълна от недоволство, а Украйна дори заплаши, че ще бойкотира игрите в Париж.

Цялата сага накара председателят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков публично да обяви намеренията на Русия да се превърне в част от Азия, що се отнася до спортната карта, като по този начин атлетите на страната да си спечелят квоти чрез азиатските квалификации, на които той е уверен, че руснаците ще участват.

По този казус МОК отговори, че санкциите към Русия и Беларус важат с пълна сила, като двете страни продължават да са изключени от международните състезания, а също така техни официални представители нямат право да присъстват на събитията. Остава и забраната за организиране на международни събития на територията на двете страни.

Това обаче по никакъв начин не означава, че отделните атлети от Русия и Беларус, явявайки се без флаг и национални символи, нямат право да участват на състезания. По логиката на МОК, в този случай Русия не е част от надпреварата, замесен е само атлет, който е родом от тази страна, но в момента е с бял флаг и представлява само себе си.

По този въпрос още след старта на войната МОК даде свобода на всяка международна федерация сама да решава как ще процедира.

Така например тенисът допуска атлети от двете страни, а Арина Сабаленка дори спечели Australian Open преди седмица. Ако ситуацията остане такава, то топ тенисистите на Русия и Беларус ще могат да си спечелят квота за Париж.

Дир.бг