Автомобилната компания "Форд" е пред завръщане във Формула 1 като партньор на "Ред бул". Очаква се новината да бъде официално потвърдена в петък вечер в Ню Йорк, където ще бъде представянето на болида на "Ред бул" за новия сезон.

"Форд" ще си партнира със световните шампиони чак от 2026 г., когато влизат в сила следващите промени в правилата. Тогава ще бъдат използвани и нови двигатели.

Според BBC "Форд" ще финансира частично двигател, който ще се проектира и произвежда от Red Bull Powertrains в базата на отбора в Милтън Кийнс. Вторият отбор на концерна "Алфа Таури" също ще използва тези двигатели.

"Не коментираме спекулации", казаха от "Форд" пред "Ройтерс".

"Ред бул" със сигурност ще използва нови двигатели от 2026 г. В момента тимът е със задвижваща система на "Хонда", като японската компания се оттегли, но продължава да поддържа двигателите за следващите три години, които се произвеждат в Милтън Кийнс.

През миналата година "Ред бул" започна разговори с "Порше", но до споразумение не се стигна.

През 2026 г. във Формула 1 влиза и "Ауди", който ще доставя двигатели.

"Форд" има дълга история във Формула 1, като двигателите "Косуърт" V8 доминират в спорта през 60-те и 70-те години на 20 век. През 90-те години тимът доставяше двигатели на "Стюърт", а от 2000 г. влезе със свой отбор "Ягуар", който през 2004 г. продаде именно на "Ред бул". Последната година, в която "Форд" участваше във Формула 1 беше 2004-та като доставчик на двигатели на "Джордан".

Преди ден президентът на Международната автомобилна федерация Мохамед бин Сулайем съобщи, че се отваря процедура по кандидатстване на нови отбори във Формула 1. Така от 2026 г. решетката ще може да бъде разширена от настоящия си брой от 10 тима.

Участниците обаче запазват право на вето, като те ще решат кои отбори могат да влязат. В момента има голямо желание от "Андрети моторспорт" в партньорство с автомобилната компания "Дженерал мотърс".

Дневник