Федерика Бриньоне е първата шампионка от Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Куршавел и Мерибел, Франция.

Италианката триумфира в комбинацията при жените и така спечели своя втори медал от Световно, след бронзово отличие в гигантския слалом преди 12 години.

Бриньоне бе най-бърза в първата част от комбинацията - гигантския слалом, когато даде най-добро време и остави почти на секунда зад себе си голямата фаворитка Микаела Шифрин.

32-годишната италианска направи и много силен слалом, като с общо време от 1:57.47 минути, принуди Шифрин да кара агресивно и рисковано, за да успее да даде най-добър резултат.

И американката сякаш докосваше победата, защото на втората контрола изоставаше с едва 8 стотни, а метри преди края се движеше като за златен медал, но в решителния момент тя пропусна врата - предпоследната, което не само й коства първото място, но също така означаваше дисквалификация.


Така за първи път Итлаия има шампионка в комбинацията, а освен това Федерика Бриньоне е и най-възрастната шампионка в тази дисциплина.

На подиума се качиха и две представителки на двете големи сили в алпийските ски - Швейцария и Австрия.

Швейцарката Уенди Холденер взе сребърното отличие с категорично изоставане от 1.62 секунди зад шампионката, а на трето място остана Рикарда Хаасер от Австрия.

По традиция комбинацията не е от дисциплините, които се радват на най-голяма популярност, заради което много от звездите използваха старта като тренировка.


От общо 28 скиорки, завършили гигантския слалом, само 18 успяха да завършат и второто спускане - слалома.

А след него абсолютно заслужена световна шампионка е Федерика Бриньоне.

Дир.бг